Zagor.hu
Zagor.hu fórum
2. könyv: A Pusztító
BejelentkezésElfelejtett jelszó
Gondolatok a könyvről (9)
[b]Történet (5)[/b]: A könyv egy nagyon hosszú bevezetővel indít, amelyből számos helyet, szokást, népcsoportot megismerünk, valamint Zharradam Marr-ról, a nekromantáról is hallunk, akinek még komoly jelentősége lesz a történetben. Aztán kiderül, hogy mindez csupán általános információ. Mi egy szörnyeteg karakterét öltjük magunkra, aki semmit nem tud magáról, azonban a kaland során szép lassan fejlődik, megtanul önálló döntéseket hozni, majd kommunikálni, majd morálisan is elkezd fejlődni, az ösztönlény-mivolta csökken (bár nem annyira, mint kellene…szegény hobbitok ☹), végül teljesen öntudatra ébred. Eközben egyre többet megtudunk magunkról. Ki merem jelenteni: a legeredetibb történet, amit KJK könyvben eddig olvastam, egy sincs talán még a közelében sem. Ahogyan a karakterfejlődés szép lassan megtörténik, kicsit néha olyan, mintha kívülről szemlélnénk, máskor ízig-vérig magunkénak érezzük. Az ismert lényeken kívül számos új szörny, és új döntési szituáció van a könyvben, ami még inkább növeli az eredetiséget.

[b]Gondolkodás/szerencse (3)[/b]: Azért ebben a könyvben nagyon sok gondolkodós jelenet van. A titkosírások megfejtése önmagában ez a kategória, de a virágválasztás is ide tartozik, az utolsó döntésnél a helyes ajtó kiválasztása is ilyen, meg még van a könyvben 1-2 hely, ahol észnél kell lenni. Sajnos azonban rengeteg a szerencsefaktor benne, az elején szinte csak egy helyes út van, a kezdeti dobókockás döntések a teljesen random kategóriába tartoznak, és még rengeteg hely van, ahol minden a helyes ösvényen múlik. Szóval azért a szerencsével sem szabad hadilábon állnia annak, aki ezt a könyvet teljesíteni akarja. A magas harcértékek itt nem olyan fontosak, az ellenfelek nem durván erősek, ráadásul az azonnali halál szabály ezen még javít egy kicsit.

[b]Nehézség (1)[/b]: Ez a könyv a megtestesült szadizmus! Valószínűleg Steve Jackson az összes létező gyerek- és felnőttkori traumáját átélte mialatt ezt megírta, és sokszorosítva rázúdította az olvasóra (habár még mindig jobb, mintha egy erőszakos bűncselekményben vezette volna le). A [i]Bajnokok próbája[/i], az [i]Elátkozott ház[/i] és a [i]Pusztítás maszkjai[/i] nehézségben nyeretlen kezdők ehhez a könyvhöz képest! Csak, hogy érzékeltessem a szenvedésemet, amit ez a könyv okozott: már az elején meghaltam, mert a nem megfelelő kockadobások miatt egy mágus szolgája lettem. Később több azonnali halált követően eljutottam egy olyan helyre, ahol bárhova megyek, vagy egyből halál, vagy zsákutca, vagy szép lassú ÉP csökkenéssel halál. Egy újabb játékban rájöttem, hogy találnom kellett volna valamit, ami megnyitja a titkos ajtókat. Ezután szerencsésen eljutotta egy olyan helyre, ahol választhattam, hogy addig küzdök Káoszharcosokkal, amíg meg nem halok, vagy beállhatok életem végéig rabszolgának, vagy beleesek egy szennyezet vizű tóba. Csodás karrierépítési lehetőség mindhárom. Kb. újabb 3-4 halál után rájöttem, hogy nem találtam meg valamit, ami megadja nekem a beszéd képességét. Ez egy óriási érzés volt, hogy az addig ismeretlen titkosírásokat hirtelen értelmezni tudtam, és rájöttem, hogy így sokkal több infóra és tárgyra tehetek szert. Ezután kinyírtam valakit, akivel addig nem tudtam mit kezdeni és kijutottam a szabadba! Úgy éreztem eztuán, akkora arcom van, hogy nem fér be a szobába, amibe játszom. De azt is tudjuk, hogy minél nagyobb az arc, annál nagyobb a pofára esés. A küldetésem első részét ekkor tudtam meg, de ezután ismételten kb. 10-15 halálon voltam túl, mire megtaláltam a helyes utat. [spoiler2]Ugyanis ha az elején a 4 útból nem a jót válasszuk ki, és nem vágunk át anélkül a falun, hogy semmit sem csinálunk ott, akkor megölik a félorkot, aki segíthetne nekünk, mielőtt még odaérnénk. Hát köszönöm. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy egy halálfejezetről kell visszalapozni, így mégis életbe maradunk, ez sem hiszem, hogy mindenkinek leesik.[/spoiler2] Ezek után kiderült, hogy a hely, ahol többször jártam halálos kalandjaim során, fontos, de előtte még egy infot meg kell szerezni, így pedig eljutunk oda, ahol le kell számolni az utolsó ellenségünkkel. És bár a helyes ajtót kiválasztottam, itt fogalmam sem volt, hogy hogyan tovább. És megint kb. 10 halál. Végül rájöttem, hogy azért mert a történetnek az első harmadában nem szereztem meg titkosírást, amit megfejtve tudtam volna, mit kell tennem. Mindezt azért, mert egy helyen rossz folyosót választottam. Köszi! Csak hardcore játékosoknak ajánlom, ha kezdő játékos ezt a könyvet a kezébe (khmmm számítógépére) veszi, akkor ez lesz az utolsó, azt garantálom.

[b]Játékélmény (4)[/b]: Itt most úgy érzem, el kell vonatkoztatom attól, hogy a könyv irreálisan nehéz. És ha ettől eltekintek, akkor a játékélmény azért jó. A szörny szerepébe bele lehet élni magunkat, a helyzetével egy idő után remekül azonosulunk, a rejtvényfejtések izgalmasak, a kaland közbeni folyamatos infók mindig megadják az új lelkesedést a könyv minden szadizmusa ellenére, meg úgy általában az a rengeteg különböző hely, izgalom, kihívás abszolute élvezhetővé teszi a művet. Engem leginkább az elején lévő kockadobálgatás zavar, mert nem mintha én nem kockadobással dönteném el, hogy melyik folyosót választom, amikor nincsen infóm, de azért mégis…

[b]Összességében: 13/20[/b]. Itt most muszáj megjegyeznem, hogy sokak szerint a Pusztító a valaha készült legjobb KJK könyv. Azt elismerem, hogy az általam olvasottak közül messze ez a legegyedibb és legkülönlegesebb. Viszont nem a legjobb, és ezt a nehézsége miatt mondom. Az a baj, hogy nem tudok elmenni a mellett, hogy ez a könyv ha a benne lévő szadizmus felét kivennénk, akkor is a legnehezebbek között lenne, hát még így. És bár nem gondolom, hogy egy jó könyvet elsőre le kell pörgetni hibátlanul, de azért az nem normális, ha a küldetés 35. alkalommal lesz sikeres.
 
[b]Borító[/b]
Nem tetszik. Nem azt mondom, hogy szar, de a zöld bőrű lény olyan nevetséges pofát vág rajta, mintha épp egy tüsszentés facsarná az orrát, emellett az sem világos, hogy ki a fene ő tulajdonképpen. Nyilvánvalóan nem a főhős, de Zharradan Marr se lehet, ő ugyanis (elméletileg) ember. Személy szerint a Darramous nevű gazgonoszra tippelek, de még ha ő is van a borítón, sokkal inkább szánalmas mint félelmetes látványt nyújt.

[b]Grafikák[/b]
Ezek már sokkal jobbak; hangulatosak, csinosak, és életszerűek is. Mondjuk, volt olyan, ami az én egyéni ízlésemnek nem jön be…az a zombi ami lángot lövell a szeméből ilyen élveteg vigyorral, erőteljesen hasonlít a Zabáló nevű szörnyetegre (erős a gyanúm, hogy sablonra dolgozott az illusztrátor), de a többi képre igazán nem lehet panasz. A Fecsegőt és az Ördögfürtöt azért valamelyest hiányoltam.

[b]Történet[/b]
Ebből a szempontból különleges ez a könyv – egyrészt a háttértörténete megdöbbentően hosszú, másrészt látszólag semmi köze a könyvhöz. A legendás Festőfüvesd nevű Elf faluról, az ottani királynőkről van szó, miszerint a királynővé választott Elf lányka 18. születésnapján összefekhet az Istenekkel, és különleges élőlényeket – Szellemeket – szül nem sokkal utána. Hja, eredetiség a köbön. Szellemek. Na mindegy. Egyszóval a gonosz nekromanta, Zharradan Marr meg akarja kaparintani a Szellemeket, ehhez azonban meg kell találnia Festőfüvesdet.
Na igen, és itt megint van egy bazinagy törés a történetben. Elkezd a könyv valami különleges repülő hajóról, a Vezérgályáról beszélni, hogy Zharradan Marr emberei elfoglalták, és most azzal keresik Festőfüvesdet. Van némi leírás a különleges Szivárvány Tavakról, a Coven és Dree nevű településekről (eredetileg a Dree-ben lakó boszorkányok hozták létre Zharradan Marr-t).
És most jön a poén. Egy hüllőszerű, pikkelyes szörnyeteget alakítunk ebben a műben, semmit nem tudunk se magunkról, se a küldetésünkről, mindent menet közben kell kideríteni.
Mindent összevetve nagyon különleges és szemet gyönyörködtető történet. De ezek a Szellemek…

[b]Nehézség[/b]
A legnehezebb kalandjáték-könyv az összes kötet közül. Kezdjük azzal, hogy mivel szörnyeteget játszunk, akinek nincs tudata, ennélfogva nem is lehet eldönteni, merre akarsz menni, hanem csak úgy dobálgatni kell kockával, aztán amilyen eredményt kapsz, arra lapozhatsz…komolyan, az elején semmi beleszólásod nincs, merre menj. Aztán a könyv első fele…te jézusatyaúristen!!!
Zharradan Marr börtöneiből gyakorlatilag lehetetlen kijutni. Körbe-körbe vezetnek az utak, rengeteg a zsákutca és a halálcsapda, nagyon sok fejezetpontnál van „végtelen ciklus”, azaz addig mész körbe-körbe és ölöd meg ugyanazokat az ellenségeket, amíg meg nem halsz. Azt is tegyük hozzá, hogy vannak ugyan titkos átjárók, de ezeket csak egy speckó medállal lehet megtalálni (20-at le kell vonni bizonyos fejezetpontok számából), de ez se mindig célravezető. Aranyunk és élelmünk sincs, az életerő-levonások csak úgy röpködnek mínuszokban, és gyakorta akaratunkon kívül halunk meg.
És miben iszonyú nehéz még ez a könyv? Nos, amíg nem találkozunk a Nyelvek nevű Szellemmel (igazi sablon..palackból bújik elő), addig nem tudunk se olvasni, se más lények szövegelését megérteni (bár lehet dekódolni a szöveget). Éppen ezért rettentő nehéz dolgunk van, mert gyakran kritikusan fontos helyszíneket ugrunk így át.
Aztán pedig, ha valami isteni szerencsével ki is jutunk a börtönből, utána is nagyon könnyű meghalni – Dree-ben, a Bu Fon mocsaraiban, a Gyakorlótérnél, a Sárgakő Bányáknál…rengeteg a zsákutca, és bizony nagyon fontosak a különböző felszedhető tárgyak. Szükséged van például Kristály Bunkóra, mágikus robbanóköves gyűrűre Darramouss ellen (ugye az ilyen fontosabb karaktereket nem lehet csak úgy megölni), Elf Porra, Evezősdudva gyökérre…és persze Grog hátizsákjára is. De ha még ezt mind össze is szedted, a Vezérgályára feljutni már tényleg a szopatás netovábbja…
Ezt a könyvet még haladóknak se javaslom – kötélidegek, rengeteg próbálkozás, és bődületesen sok türelem kell hozzá.

[b]Főellenség[/b]
Zharradan Marr, egyértelmű. Megküzdeni nem kell (nem is lehet) vele, egyszerűen csak szét kell verni a dimenzióskapu-tükrét, és kész. Ez viszont nem fog menni a Kristály Bunkó nélkül.

[b]Ami tetszett[/b]
Ez a legelső ilyen könyv, amiben nem hős lovagot, bátor kalandozót vagy más hasonló embert alakítunk, hanem egy brutális,vérengző szörnyeteget. Ennek megfelelően remekül megmodellezték egy ilyen szörnyedvény gondolkodását és „életvitelét”. Meg lehet támadni és fel lehet falni az ellenségeket, nagy kedvenc a sült Hobbit,nyámnyám (a Hobbittól a kezdeti értékre áll vissza mindig az életerőnk), nem ismerjük a fegyvereket, az aranypénzt, nem tudjunk, hogy működik az ajtó, és egyéb és egyéb. Tényleg remek munka, ehhez azért eléggé ki kellett tekerednie magából az embernek, hogy megértse, hogy működik egy fenevad agya!
A másik nagyon szellemes megoldás az írások és beszéd eltorzítása. Amíg nem ismerjük a nyelvet, addig mindenhol érthetetlen halandzsa szöveget hallunk és látunk. Persze lehet dekódolni a megfelelő módszerrel (bámulatosan át lett ültetve magyarra a halandzsa szöveg), és akkor megértjük, bár ez nagyon időrabló megoldás.
A háttértörténete nekem kifejezetten tetszett. Nem egy ilyen Seholsincsországbeli névtelen királyság névtelen hősét alakítjuk, hanem tényleg költöttek hozzá egy izgalmas, regénybe illő sztorit, mindenféle hősökkel és szereplőkkel. A legtöbb könyvben vagyunk mi, van a csúnyarossz főellenség, oszt kész, semmi mellékszereplő. Na erre a játékra igazán nem lehet panasz – van itt Thugruff féltroll fegyvermester, Darramouss gonosz elf sötét mágus, Dree-i boszorkányok, és rengeteg mellékszereplő a maguk történetével. Nagyon megdöbbentem, hogy milyen érdekes dolgokat hoztak ki ebből a műből, már a háttértörténet kedvéért is érdemes végigjátszani.
Érdekes az is, hogy a helyszínek milyen változatosak. Van itt földalatti alagútrendszer, bánya, mocsár, falu, erdő, és mindenhová elkísér minket az a fíling, hogy igazi szörnyetegek vagyunk, nem kell semmi törvényt betartani, lelkiismeret-furdalás nélkül befalhatunk más lényeket, törni-zúzni kimondottan javasolt cselekedet, és mire végigjutunk (HA végigjutunk…) a könyvön, kiderül, kik is vagyunk mi, és mi volt a feladatunk.
Végül pedig egy újrahasznosított könnyítés – akárcsak a Mélység Rabszolgáinál, itt is van Azonnali halál szabálya.

[b]És ami nem[/b]
Az alagutas labirintus rész borzasztóan túlnehezített. Még ha térképet rajzolsz is, akkor se valószínű, hogy kijutsz az útvesztőből. Mivel a szerencsén múlik, milyen számot dobsz, arra mehetsz, egyszóval kb. semmi ráhatásod nincs saját magadra a könyv elején. A hardcore kalandjátékosoknak elhiszem, hogy ez meg se kottyan, de egy kevésbé tapasztalt illetőnek simán elveheti a kedvét az egész műfajtól…
A szöveg dekódolásával szintén lehetnek gondok, nagyon bonyolult módszer alapján hozták össze a halandzsa szövegeket. Bár ezt nagyon jól átrakták magyarra, de rettentő időigényes egyesével kibogarászni…
Tehát a túlnehezítettség a legnagyobb gondja a játéknak, főleg az elején. Ennek a párja a szörnyeteg kidolgozatlansága. Én végignyálaztam jópár kalandjáték-kiadványt, összecsaptam több száz szörnyeteggel, de egyiknek se voltak ennyire „emberiek” az értékei. Most komolyan már, ha egy nagydarab csúnyarossz monsztát alakítok, akkor legyen már több életerőm, vagy legyen valami speckó támadásom, mint minden rendes szörnynek! Azt akarom ezzel mondani, hogyha szörnyeteget játszok, lehetett volna kicsit táposabb is, és egy különleges támadási képességért se haragudtam volna meg. Aki szörnyeteget alakít, az ne csak zagyva szövegben meg ösztönökben gondolkodjon, és ne csak fogak meg karmok jussanak az eszébe.
Számítógépes játékoknál találkozni azzal a hibával, hogy a fontosabb karaktereket nem engedi megölni a program, csak akkor, ha egy bizonyos ponthoz, helyszínhez érkezett, ahol a játék már akarta, hogy meghaljon. Ugyanez a baromság jön elő a Pusztítóban is; nem engedi megölni se Thugruffot, se Darramouss-t, ha megpróbáljuk, mindig meghalunk. Darramouss-t is csak hosszas vesződés után, speciális gyűrűvel lehet eltenni láb alól. Azt se nagyon értettem meg, hogyha Hannicus ránk bízza, hogy öljük meg Darramouss-t, mi a fenének követeli vissza a gyűrűt?
A történetre azt találtam írni, hogy nagyon jó, és tetszik. Maradéktalanul ez sem igaz, példának okáért a mái napig nem tudom megérteni, hogy a Szellemek története hogy függ össze a Vezérgályával, vagy pláne velem. Mi közöm nekem az Elfek királynőihez, meg ehhez az egész zűrzavarhoz, amibe belecsöppenek? Nem nagyon tűnik életszerűnek, hogy pont én segítsek az Elfeken, egy ronda szörny, akinek a zabáláson és ürítésen kívül más dolga nem kellene, hogy legyen.
A befejezés is gyenge pontja a könyvnek – nem ölhetjük meg Zharradan Marr-t ugyanis, csak az átjárót pusztíthatjuk el, és ottreked a saját világában. Képzelem, mekkora erőfeszítésbe kerül egy másikat csinálni, amikor egyszer már sikerült. Ergo a könyv végén egyáltalán nem is győztem, csak időt nyertem. Ha persze írnak neki majd folytatást, akkor ezt az utolsó bekezdést visszavonom.
© SangForrás
 
[b]Design[/b]
Huh, na akkor most belevágunk a hírhedt [i]Creature of Havoc[/i]-ba (amiből nem tudom, hogy lett magyarul [i]A pusztító[/i], de mindegy), a KJK-társadalom egyik legnépszerűbb témájába. Sokaknak ez a kedvenc könyve, és a Fighting Fantasy csúcspontjának tartják, míg mások szörnyűségesnek, és feleslegesen szadistának címkézik. Az én véleményem az, hogy mindkét oldalnak megvan a maga igaza, és ez elég jól látszik majd ebből az írásból. Személyes tragédiám, hogy egyszer már végigküzdöttem a kalandot, sőt, kritikát is írtam róla, de az valahogy elveszett az éterben, így újra neki kellett veselkednem, hogy annyi év után, jelentős külső nyomásnak is engedelmeskedve még egyszer megosszam tapasztalataimat vele kapcsolatban. Ebből a mondatból elég jól érzékelhető, mennyire volt kedvem ehhez, hisz halványan még emlékeztem, mennyire brutál a nehézség, és persze semmi nem volt már meg abból, mikre is kellene figyelni. De elég a szócséplésből, lássuk a medvét.
A borító igazi „Jacksonos” hangulatú, szerintem remekül sikerült. Nem nagyon elemezgetném, minden a helyén van. Mondjuk elég nehéz beazonosítani, ki is van a képen, mert Zharradan Marr elvileg egy ember, és ez a vörös szemű, hosszúfülű, zöldbőrű, halálpofájú valami sok mindennek kinéz, csak embernek nem. Még Daramouss-ra is gondoltam a főbb karakterek közül, de valószínűleg Marr lesz az, csak kissé megártott neki a sok fekete mágia, vagy ilyesmi.

[b]Illusztráció[/b]
Odabenn is teljesen rendben van minden, Alan Langford érti a dolgát. Az én példányomban a képek elég világosra sikeredtek, a fekete színek így inkább szürkék, ami kicsit fura. A koporsóban felülő szörny vicces (217.), de a többivel kábé semmi bajom. Ellenben a szövegközti mini-grafikák csúnyácskák, a többségük keretet kapott, így kevéssé idomulnak a könyvbe.

[b]Háttértörténet[/b]
Romeena boszit száműzték városából, így egy Dree nevű helyen folytatta mágikus kísérletezgetéseit, vagyis a különböző lények összefércelését. Később más boszik ugyancsak odaköltöztek, így aztán idővel tengernyi ilyen lény készült. Zharradan Marr is Dree-ben nőtt fel, de hogy hogyan került oda egyetlen gyerekként, azt sűrű homály fedi. A banyák nevelgették, majd Feketevihar Volgerához, a híres-nevezetes feketemágushoz szegődött, mint a két másik átokfajzat: Zagor és Balthus. Persze minden kalandjáték rajongó tudja, hogy a „démoni hármas” végül egyesült erővel elpusztította mesterét, amikor már nem tudtak mit tanulni tőle.
A továbbiakban a majdnem 20 oldalas (!) háttérsztori rengeteget mesél, és ezerfelé kitér, bocsánat, hogy nem megyek bele minden részletbe – ettől függetlenül nagyon érdekesek a leírások, tényleg jó olvasni őket. A lényeg, hogy Marr letelepszik, miközben világuralmi terveket dédelget magában. Aranyat talál, amiből fel tud fogadni csatlósokat, kiépíti bázisát, és neki is sok kreálmánya lesz különböző lényekből. Eltulajdonít egy repülő hajót, a Vezérgályát, hogy vele a Pókok Erdeje felé haladva kikémlelje az elf szellemek titkát. Ezek jóindulatú, de nagyhatalmú entitások, kiknek erejével talán legyőzhetetlenné válna. Ellene mindezalatt már szövetkeznek a jó erői, mi pedig az egészről az égvilágon semmit sem tudunk… Igazán nagyszabású, de kissé kimerítő nyitány ez, sok részlet azonban visszaköszön a játék során is, persze ha addig nem felejtjük el őket.

[b]Rendszer[/b]
Azonnali halál szabály: amennyiben támadóerő dobásnál két egyforma kocka jön ki, máris győztünk. Gondolom itt azt próbálták érzékeltetni, hogy ha már egy drabális állatot személyesítünk meg, akkor legyen ennyi előnyünk (mivel az ellenfelek nem kapnak ilyen bónuszt). Ez az egyetlen könnyítés, pedig én azért értékeinken is emeltem volna kicsit, hisz elég érdekes, hogy ha puszta kézzel ajtókat tudunk betörni, meg páncélpikkelyes testtel rendelkezünk, attól még ugyanolyan Életerő és Ügyesség pontjaink vannak, mint minden más közönséges halandónak.
A Szerencse használata a csatában is kicsit más lett, nagyobb a tétje, ha alkalmazzuk (alkalmazta egyáltalán valaha valaki ezt a szabályt?).

[b]Kihívás[/b]
Hát igen, ez sarkalatos pontja [i]A pusztító[/i]nak. Részben emiatt is az egyik legismertebb könyv, de a nehézségi szint olyan durvára sikerült, ami szerintem az élvezhetőség rovására megy. Sajnos az kell mondanom, hogy a kaland majdhogynem játszhatatlan, itt tényleg csupán EGYETLEN kiszabott úton lehet haladni, bármilyen eltérés ettől előbb-utóbb kudarchoz vezet. Aki az ilyesmit kedveli, az imádni fogja, a többség pedig sűrűn anyázni fog.
Első kardinális dolog, hogy megértsük a beszédet. Mivel őstulok szörnyként indulunk, semmilyen lény szavait nem fogjuk érteni, csak ha találkozunk a Nyelv Szellemével (micsoda szerencse, hogy pont az utunkba kerül), aki megtanít minket dekódolni. Ez egyrészt tök jó, másrészt a kódolás szabályai cseppet félrevezetőek, de legalábbis nincs minden pontosan leírva. Egy-két szöveggel még szenvedtem az elején, de annyira pepecselős a procedúra, hogy az ember agya záros határidőn belül elpárolog közben, úgyhogy egy idő után abbahagytam. Pedig ez bizony létszükséglet, mert így értjük majd meg Hannicust is, aki a Szent Áldás Gyűrűjét adományozza nekünk, ami segít majd Daramouss ellen. Aztán lesz majd egy medál, amivel titkos átjárókat fedezhetünk fel, és az egyik ilyen segít majd kijutni a labirintusból. Szükséges továbbá az információ Zharradan Marr túlvilági lakhelyéről, és a Kristálybunkó, amivel szétverhetjük a kaput, hogy a gonosz mágus többé ne legyen képes visszatérni világunkba. Ezen felül össze kell futnunk Groggal, a fél-orkkal, aki elkísér minket utunkon, és sok helyen csak vele tudunk a helyes irányba menni. Az ő élete árán fogjuk túlélni a mocsarat is.
Mindez nem tűnik túl soknak, számos könyv lekörözi a beszerzendő tárgyak/infók számában, de ezek csak az alap dolgok, és MINDIG jó irányba kell haladni, a tetteket a helyes sorrendben végrehajtani, különben MINDENHOL halál vár ránk. Nem túlzás: a könyv több mint fele azért van megírva, hogy előkészítse a halálunkat. A kezdő labirintusban százfelé mehetünk, de mindenképp megdöglünk, ha az előírtakból valami nincs meg. Amennyiben a vakító bogarak területére tévedünk, tökmindegy mit csinálunk a sok lehetőség közül, úgyis elpusztulunk. Ha a bányába megyünk, ugyanez történik. Ha Dree falujába, akkor is. Ha a mocsárba, akkor is (kivéve, ha velünk van Grogg, meg Rozina kötele). Ha a Gyakorlótérre, akkor is. Ha a Pókok Erdejébe, akkor is. Ha végzünk a Tapadó Kacsokkal, akkor is végünk lesz, mert megölnek az Impek. Le kell játszanunk komplett csatákat, egy csomó cselekményt, csak azért, hogy a végén olvashassunk egy „kalandod itt véget ért” szöveget. Ha például a felszínre kijutván nem a boszik küldetését akarjuk végrehajtani, hanem a temérdek többi út bármelyikét választjuk, előbb-utóbb kampec. Miután feljutunk a Vezérgályára, ott is iszonyat mennyiség van megírva a halálnak. Rengeteg különböző rész irányít minket ugyanazokhoz a közös halálpontokhoz, mert hát egy idő után már spórolni kellett a 460 fejezettel, annyit felemészt a halálorgia, na meg a könyv több mint fele halálpontokból állt volna. De ezeken túl töménytelen mezei elpatkolás is szerepel, beesünk a vízbe, beesünk a feneketlen lyukba, ránk omlik a szikla, stb. Egy idő után már tiszta vicces volt olvasni, hogy mindentől kinyiffanok. Ha elrontjuk a Szerencse-próbát, vagy valahol „rossz” irányból kerülünk meg valamit, azonnal kampó. Az még az érdekesebb furmányok közé tartozik, hogy Menyétnyelvű karakterét fel kellene ismernünk, aki mindig hazudozik, így még a neve sem az igazi. Zseniális, hogy ha tudjuk, alkalmazhatjuk a kódot (minden mássalhangzóval kezdődő mondata hazugság), de itt is csak akkor kapunk tőle érdemi információt, ha jól kérdezünk tőle, ami meg totálisan a szerencsétől függ… Na jó, azt hiszem kellően érzékeltettem a kihívást. [i][url=https://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=15]Pusztítás maszkjai[/url][/i]? [i][url=https://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=14]Elátkozott ház[/url][/i]? A fasorban sincsenek.

[b]Főgonosz[/b]
Marr-ról nem nagyon van mit írni, az előző részben már érintettük, mit kell tenni, ha vele találkozunk. A varázsló amúgy elégedett, hogy legizgibb kísérlete (mi) szépen kiállta a megpróbáltatásokat, és visszatalált hozzá. Ekkor derül ki, hogy régebben mi voltunk a Vezérgálya kapitánya, minket és egész legénységünket átformázta. Rádöbbenünk továbbá arra, hogy új életünk során sajnos elég sokat elimináltunk saját embereinkből is. Ha úgy alakul, akkor Marr elcsábíthat minket, és a fővezérévé avanzsálhatunk, de ha ezt nem szeretnénk, akkor a mágikus elf por fog megvédeni támadásától. A kristálybunkóval törhetjük össze a tükrét, és ezzel rögtön vissza is változunk emberré. Azt nem tudjuk meg, hogyan éljük túl a következő órákban Marr katonáinak bosszúját, ezt már képzeletünkre bízta Jackson bácsi. Kissé kiábrándító ez a befejezés, hogy meg sem küzdhetünk a legendás varázslóval.

[b]Hangulat[/b]
Az a helyzet, hogy ez egy baromi jó könyv lenne, ha nem lenne ennyire szadista. Imádom például ahogy kezdődik, az atmoszféra nagyon plasztikus. Vicces, hogy bármit is szándékozunk tenni, az első szembejövő lényt így is, úgy is megesszük, hisz ösztöneink diktálnak. Ez később is előfordul, de egyre ritkábban, ahogy agyunk fejlődik. Poén, hogy a tárgyak körül vannak írva, hisz soknál egyszerűen nem tudjuk, mire használják. Néha azért akadnak ellentmondások, mert a 15-ös pontnál a kalapácsot nem ismerjük, de a szögeket már igen..? Egyedi húzás továbbá, hogy alapvetően semmiféle morállal nem rendelkezünk, és tök jó érzés volt végre ennyire „szabadon” játszani, amikor nem kapunk pontlevonásokat azért, mert „rossz” dolgokat csinálunk. Gyilkolgathatunk kedvünkre, megehetjük áldozatainkat (kedvencünk a Hobbit husi), rabolhatunk, tisztességes polgárokkal végezhetünk passzióból, mindenféle büntetés nélkül. Van számos érdekes teremtmény (az Ophidiotaur tökéletes hátasló az általunk alakított szörnyszülöttnek), továbbá az is nagyon tetszett, hogy összefuthatunk a Háttértörténetben megemlített karakterekkel, mint Hannicus, Daramouss, Thugruff, Menyétnyelvű és a többiek, de Csontos Quimmel is poénos figura – akivel persze ha találkozunk, meghalunk. Sajnos ebben a kiadásban is akad hiba, főleg a vége felé fáradt el a fordító, mert az utolsó pontokon már sok az elírás (a 346-os fejezetbe sikerült hármat is belerakni). De ennek ellenére remek a hangulat, mind a föld alatt, mind a felszínen. [i]A Pusztító[/i] tehát méltó hírnevére, azt viszont már mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy ez a hírnév milyen előjelű. Mindenesetre egy biztos: Jackson, elmész te a jó édes…
© Cade
Értékelés: 10 / 10
Mindig is ez volt a KJK sorozat legjobb könyve, és örökké az is marad. Steve Jackson olyan ügyes trükkel rejtette el a kazamatákból kivezető titkos fejezetpontot, hogy első látásra nem is lehet kiszabadulni. Egészen addig, amíg az olvasó rá nem jön a cselre. De megéri az erőfeszítést, mert amint kiérünk a szabadba, a könyv megtelik élettel. Új területekre érünk, amiket fel lehet deríteni, és csodálatos sikerélményekkel leszünk gazdagabbak.

A könyv olyan csapdákkal van teletömve, mint végtelen ciklusok, melyekből csak akkor szabadulhatsz, ha ÉLETERŐD nullára csökken, vagy a tucatnyi választási lehetőséget adó fejezetpontok tömkelege, melyek végül elkerülhetetlenül a véghez vezetnek, miközben az út, amin tovább kellett volna menned, nagyjából húsz fejezetponttal azelőtt bukkant fel.

Ha nem számítjuk a Múmia Átkának nevetségesen feltápolt ellenfeleit, ez a legnehezebb, ugyanakkor tisztességes könyv, melyet remekül írtak meg. Az idők végéig ez marad majd az etalon a KJKk körében.

Ha még nem olvastad volna, mielőbb szerezd meg.
Értékelés: 9.6 / 10
Készen állsz az eddigi legszokatlanabb Kaland, Játék, Kockázat kalandra? – ezzel a kérdéssel reklámozta Steve Jackson (aki [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=6]A Káosz Fellegvárát[/url] írta, nem [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=5]A Skorpiók Mocsara[/url] szerzője!) ezt a kötetet. És valóban, nem csupán a legszokatlanabb, hanem a legtöbbek szerint egyben a sorozat legjobbja is. És bár én nem értek ezzel teljesen egyet (az én személyes kedvencem a [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=38]Zagor Legendája[/url], így is egy kifejezetten jó könyvnek tartom.

Az alaptörténet nagyon jó: nem tudjuk, hol vagyunk, kik vagyunk, vagy egyáltalán hogy mik vagyunk? A háttértörténet lényegében egy hosszú, izgalmas, és látszólag teljesen lényegtelen történet. Egyszerűen szuper.

Míg sokan amiatt panaszkodnak, hogy a kaland túlságosan nehezen teljesíthető, éppen ez az, ami a legjobban átadja a kaland érzetét. Van benne néhány kifejezetten jó rész, és pár egyenesen ördögi – emlékszem, amikor egy résznél egy végtelenül hosszú csatasorozatba sikerült belebotlanom... És a katyvasz beszéd is igen érdekes.

Pfr szfeb fek fl le lbtn ji, h pgyob ab przb lmbs bnan fh fzéjbt fkmfn f t fté lfsz bmjt vba, BOCSÁNAT! Az én hibám. AP-stílusú kódolt beszéd!

Persze be kell látni, hogy a borzalmasan nehéz játékmenetét leszámítva nem sok mindent lehet elmondani róla. És éppen ez a nehézség az, ami [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=67]A Bíbor Áradattal[/url] ellentétben nem agyonfrusztrál, hanem hajt, hogy térj vissza hozzá, és vágj neki még egyszer a kalandnak. Térkép készítése nélkül esélytelen végigjutni rajta. Van ugyanakkor még a legelején egy rendkívül bosszantó probléma: ha rosszakat dobálsz, akkor egyhamar nem fogsz eljutni a 460-as fejezetpontra. 460? Igen, 15%-al több fejezetpont! Ugyanazért az árért! Remek!

Szóval kutasd fel, vedd meg és fejezd be (nagyjából az 58. nekifutásra).
Értékelés: 9 / 10
A kezdeti állati természetünkből fakadóan az első néhány döntésünk véletlenszerű lesz. Egy kockadobással kell eldönteni, melyik irányba indulunk. Ezt a részt annyira nem szeretem, mivel így önhibánkon kívül is könnyedén kimaradhatnak fontos részek. De amint felnyitjuk az Értelem Szellemének palackját, magunk hozhatjuk meg a döntéseket. Szellemek, mi? Ha nem tudod, mik azok, később alaposabban is megismerheted őket. A kezdő útvesztőből elég nehéz kijutni. Egy hatalmas labirintus, ami gyakorlatilag a kaland első felét jelképezi, és ha nem tudod, hogyan találhatsz rá a titkos járatokra, örökké körbe-körbe fogsz járni benne. Minden helyre több útvonal is vezet, én például állandóan a dolgozószobában kötöttem ki.

A medál rendkívül hasznos a titkos járatok keresése közben. A felszínen az egyik legszemetebb húzás az, amikor e nélkül küldenek minket vissza az útvesztőbe. A könyvhöz mellékelt térkép rendkívül haszontalan, a belső képek némelyike azonban fontos nyomokat tartalmaz, melyekre nagyon oda kell figyelni!

Elég trükkös eljutni Zharradan Marr lakhelyéhez. (Ő a borítón pózoló fura figura.) Semmiféle utalás nincs arra, hol és mikor kell megpróbálni bejutni a világába, de szerencsére akárhányszor meg lehet ezt próbálni. (Ha a cél fejezetpont nem értelmes, akkor tudni lehet, hogy rosszkor próbálkoztunk.) Talán rácsodálkozol a könyvben használt különös nyelvre. Steve Jackson zseniálisat alkotott, megakadályozva abban, hogy túl hamar túl sok minden kiderüljön. Miután primitív teremtmények vagyunk, minden normális nyelven írt és beszélt szöveg értelmetlen halandzsának tűnik. Amíg rá nem találunk a Nyelv Szellemére, addig nem fogod tudni kibogarászni a szöveg jelentését.

Őszinte gratulációm Steve Jacksonnak, amiért sikerült egy ennyire összetett kalandot írnia. Sajnos nagyon sokan túl nehéznek találják, sok minden múlik benne a szerencsén és találgatáson. Nem könnyű messzire jutni benne.
Értékelés: 10 / 10
A Pusztítót minden idők legjobban megírt Kaland, Játék, Kockázat könyvének kellene kikiáltani. Egy ismeretlen származású teremtmény kalandos történetét meséli el, aki rá akar jönni, kicsoda is valójában. Az olvasó ennek a lénynek a szerepét veszi fel, és elég gyorsan kénytelen rájönni, hogy nem rendelkezik valami sok önuralommal. A könyv korai fejezetpontjainál az író (Steve Jackson) remekül megteremti a magatehetetlenség érzetét azzal, hogy útválasztások helyett dobat a játékossal.

A nyelv megértésének problémáját is nagyon jól megoldotta azzal, hogy bizonyos betűket elkódolt. Ahogy a lényünk egyre nagyobb rálátást szerez a körülötte lévő világra, úgy a beszéd megértésének képességét is el tudja sajátítani, a későbbi részeknél pedig a kód is eltűnik -- beszélni azonban továbbra sem képes.

Jackson remekül felkelti az olvasó érdeklődését a könyv bevezetőjénél. Allansiában járunk, Szélpuszta és a Trollfog-hágó találkozásánál. A történet főellensége nem más, mint Zharradan Marr, a Démoni Hármas harmadik tagja (Zagorral és Rettegett Balthusszal korábbi kalandokban már találkozhattunk). A háttértörténet tizenkilenc oldalon keresztül kígyózik, melynek során alaposan felvázolja a helyszínt. Rengeteg információ szerezhető be, azonban a kalandozónak érdemes ezeket fenntartásokkal kezelniük, ugyanis elég sok veszély vár ránk, és adott esetben feleslegesen nehezítjük meg saját életünket, ha mindent készpénznek veszünk.

Ha a könyvnek van hátulütője, akkor az a nehézsége. Az olvasókat könnyen felbosszanthatják a sok bejárást igénylő helyszínek és a szerencsén múló döntések.

Van néhány végtelen ciklus a kötetben, ami elég hamar fel kell, hogy tűnjön mindenkinek. Ezek egyikében újra és újra szembetalálkozunk egy bizonyos lénnyel, amivel újra és újra meg kell küzdenünk. A Pusztító talán a legnehezebben kijátszható Kaland, Játék, Kockázat kaland, és minden bizonnyal rengetegszer neki kell majd futni a sikeres befejezés érdekében.

Az utolsó találkozás leírása zseniális, a KJK sorozat történelmének legfelemelőbbje. Az olvasó végre megtudja, honnan származik, ami végre elhozza számára a megnyugtató lezárást.
Értékelés: 10 / 10
Minden kétséget kizárólag ez a legjobb KJK könyv. Míg Livingstone remekül megírt, de sokkal inkább tradícionális kötetekkel rukkolt elő, addig Jackson inkább a műfaj határait feszegette. Először bevezette a mágiát [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=6]A Káosz Fellegvárában[/url], majd egy legénységgel teljes űrhajót hozott be a [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=25]Csillaghajóval[/url] – bár be kell látni, ez nem tartozik a sikeresebb kísérletei közé. [url=http://zagor.hu/?oldal=konyv&konyv=14]Az Elátkozott Házzal[/url] pedig (melyben szintén használ sok olyan játékmechanikai elemet, amiből A Pusztító is szemezget) egy igen ijesztő, a sorozatot új irányba indító kalandot hozott létre.

Itt azonban tényleg egészen messzire ment. A háttér már önmagában is felér egy rövid történettel: egy hatalmas elbeszélés, mely rengeteg hasznos információt tartalmaz a kalandról. Ezt követően minden olyan trükköt belezsúfolt a műbe, ami csak az eszébe jutott, ráadásul a biztonság kedvéért még a megszokott 400 pontot is kibővítette egy kicsit.

Ez a kötetek legnehezebbike, tele zsákutcákkal és hasznavehetetlen tárgyakkal. A kötetek nagy részéhez hasonlóan itt is csak egy helyes út van, a megszokottnál nagyobb ívű történet miatt azonban jóval nehezebb azoknál. A történetben van egy kód is, ami kilétünket még nagyobb homályba borítja. Talán nem árulok el sokat, ha azt mondom, hogy a végén mindenre fény derül, bár nem sokkal a befejezés előtt magunktól is rájöhetünk erre.

Mondhatnánk, hogy a változatosság gyönyörködtet, és ebben a kötetben ez így is van: egy földalatti bányából a vadonba, onnan pedig egy városba jutunk, végül pedig a végső leszámolás helyszínére, és ezek egyike sem siettet sehová. Az ellenségek kemények, a vezetőik pedig, akikkel találkozol és akikről hallasz, egyszerűen ijesztőek.

A játék nagy része a szerencsére épül: az elején kockákat dobálsz, nem pedig útvonalat választasz, ám ahogy a karakter egyre
tudatosabbá válik, úgy kerül a játékos kezébe az irányítás lehetősége. Sajnos ez egy igen dühítő része a könyvnek: ha az elején rosszakat dobsz, újra és újra nekifuthatsz a kalandnak, akkor is el fogsz bukni. Ezek a hibás utak persze nem vezetnek túl hosszan, így hamar újra neki lehet futni az egésznekj. Ezen a ponton talán valamivel nagyobb a kísértés a csalásra, mint bármelyik másik könyvben. Végül azonban ez is csak egy újabb újdonság a könyvben.

A borító és a belső képek remekül sikerültek. A sztori légköre kifejezetten fenyegető – az egész kaland során úgy érzi az ember, mintha manipulálnák, nem csak a rossz fiúk, de a szerző által maga a sors is. Egy igazi mestermű a játékkönyvek között. Mindenképpen ajánlott beszerezni.
A Pusztító rengeteg Kaland, Játék, Kockázat toplistán foglalta már el az első helyet, méghozzá megérdemelten. Ugyanakkor az is igaz, hogy ez a legnehezebb könyv, és ha valaki ezen művön át kezdene megismerkedni a sorozattal, az nagyon gyorsan elvesztené a lelkesedését. Ettől függetlenül igen érdekes és csavaros történettel találjuk szembe magunkat, amit több oldalnyi háttéranyag tesz még színesebbé. Ezzel együtt egy, a világot egyáltalán nem ismerő bestiaként vágsz neki az útnak, és önmagad megtalálásának. Sokféle helyszínre eljuthatsz. Ami a kivitelét illeti, az ellen sem lehet kifogás: a gyönyörű borítótól kezdve a kiváló minőségű papírig minden tökéletes. Minden KJK, vagy játékkönyv-rajongó számára kötelező mű!
hr
2021. augusztus 8. 22:36 | Válasz erre | #130
Na végigtoltam. Életem legjobb kjk élménye eddig.
Valaki lent írta, hogy nem volt ereje lefordítani a barlangban a szövegeket, hát pedig anélkül nem is lehet nemhogy megcsinálni, de a barlangból sem tudsz kijutni.
Másik komment volt, hogy már kint "el van írva" (két helyen is) , hogy merre van pl. Coven és a mocsár, és miután választasz pl. Északkeleti mocsarat, az Dree-be visz, pedig az délre lett volna. Északnyugatra meg Coven.
[b]pedig ez nem elírás[/b]! [spoiler]mindkét esetben rá lehet jönni a turpisságra: az iránymutató táblák el vannak állítva egy negyeddel. Mindkét esetből Coven irányából jössz. Tehát az egyiknél nem lehet Coven északra, hoszen te nyugatról jöttél onnan és Kelet felé tartasz. Plusz ott irja is a szöveg, hogy észak: Coven, kelet: gyakorlótér. Dél: fenékvíz, de délre nincs is ösvény. Azért nem mert arra nincs semmi. Igazából Coven nyugatra van, a gyakorlótér van északra és fenékvíz meg keletre.
Ugyanez a helyzet a másik ilyen beugratósnál, csak ott a Coven, Dree és a Mocsár között van elforgatva a tábla.[/spoiler]

További meglátásaim. Marha poén, hogy már a barlangban is eljuthatsz akár rögtön a "kijárathoz" csak ha még nem szerezted meg a dolgokat és találkoztál a szellemmel akkor az egy dead end. És nem is tudsz róla. Térkép rajzolók(mint én is) emiatt sűrűn kell visszatérniük sokszor ugyanoda, mert bizonyos tárgyak és találkozások után ebben a könyvben sok fejezetpont teljesen más értelmet nyer.

Egy dolog zavart, mert míg a többi irányt kb ki lehet kutatni addig ezt nem: [spoiler2]kint semmi nem utalt arra, hogy a félorkot kell megmenteni, és bizony nélküle nem lehet megcsinálni a banyák küldijét. Logikusan nem mentenéd meg.

Továbbá az orrszarvú még a barlangban ad tippet, de az igazából nem ér semmit, mert ha véletlen a gyakorlótérre mennél, igaz, hogy CSAK ezzel a segítséggel tudsz onnan kikerülni. De ha már a gyakorlótéren vagy rég rossz, mert akkor nem teljesítetted (vagy fel sem vetted) a 3 banya küldijét, ergo már halott vagy/leszel.[/spoiler2]

A könyvben több alternatív befejezés van, ami nagyon tetszik. Igaz ezek közül csak 1 a jó* ;)
2021. augusztus 3. 15:59 | Válasz erre | #129
Ncore-on is fent van pár "tíltott" darab
© Denko
2021. augusztus 1. 07:56 | Válasz erre | #128
https://www.scribd.com/search?content_type=documents&page=2&query=allansia%20

Valaki felrakta a könyvet scribd-re, 30 napig ingyenesen hozzáférhető.
2021. április 30. 18:44 | Válasz erre | #127
Sziasztok, ha véletlenül megvan ez valakinek linkelhető (pdf) formában, kérem elküldené nekem?
2021. március 6. 17:23 | Válasz erre | #126
Sajnos a könyv nem elérhető a Fekete Péntek óta. Van esetleg valaki, akinek megvan a pdf, és esetleg megosztaná velem privátban?
2020. október 11. 17:35 | Válasz erre | #125
Koszonom, ott volt a hiba
© Denko
2020. október 11. 10:47 | Válasz erre | #124
Így fejből nem tudom,de az oldalon fent van a végigjátszás.
© killmaster (Savanyúhas)
2020. október 11. 09:44 | Válasz erre | #123
Valahol nem fordítottad jól le a szöveget! Van benne pár buktató! Konkrétan amikor egy öreg fószert mentesz meg a vérorkoktól ha jól emlékszem, na az ő segítsége biztosan kell. De még utánanézek a jegyzeteimnek!
2020. október 10. 20:48 | Válasz erre | #122
Help! Nekialltam vegre ennek a nagyszeru konyvnek, de nem jutok ki a labirintusbol :( [spoiler]A Nyelv szellemetol terkepet is keszitettem, minden lehetseges fejezetponton jartam, vagyis nyilvan nem, mert akkor megtalaltam volna a kiutat. Megtalaltam a Semmit sem latsz -20as fejezetet, es igy az “Ott talalod magad” +20-as fejezetet is, utobbit ketszer tudtam alkalmazni, de egyik sem segitett megtalalni a kiutat[/spoiler] mit hagyok ki?
2020. augusztus 9. 21:47 | Válasz erre | #121
Kiváló munka a szerzőjétől.Az eddigi legnehezebb végigjátszás volt szerintem az eddigi kjk történetek közül,remélem vannak még ilyen klasszikusok
© Sang
2019. május 18. 17:07 | Válasz erre | #120
Egy sokadik vélemény: [smiley]vigyor0[/smiley]

[url=http://kjk-anime.blogspot.com/2019/05/a-pusztito.html]link[/url]
2019. január 17. 22:50 | Válasz erre | #119
Tiszteletem Mindenkinek. Van valakinek eladó zagor kötetéből valamelyik?????
2018. május 25. 23:50 | Válasz erre | #118
© twillight (Kövérorr)
2018. május 25. 17:35 | Válasz erre | #117
Érdemérem tekintetében a legszivatósabb a békamberes. Nem sejtettem hogy békameberekkel fogok találkozni, hogy úgy mondjam. De az is csak azért, mert messze van a mentési ponttól.
Egyébként nem nagy kitérők, és gyakorlatilag minden kitérő halálpont is, kivéve azt az átkozódós palit.

[spoiler2]397 198 40 68 214(400) 228 74[/spoiler2]

2018. május 24. 21:38 | Válasz erre | #116
Gasztrorovatba csak olyan ételt teszek, amit valójában megkóstolok :) Ilyen szinten nem akartam a fantasyt a valósággal keverni.
© twillight (Kövérorr)
2018. május 24. 15:38 | Válasz erre | #115
Szvsz fölösleges volt háromszor benyomni.
Amúgy haha a Puszítós szenvedésedért!
Viszont ha már gasztroblog, vártam hogy a Sárkány Szeme boltosainak kínálatáról valamit. Nem árultak azok ételeket?
2018. május 23. 23:26 | Válasz erre | #114
Nem tudom, mennyien olvassák még a fórumot, de:

Elkezdtem az egyébként közéleti és gasztro témájú blogomban ezekkel a könyvekkel foglalkozni. Erről a könyvről ebben a cikkemben írtam, ha valakit érdekel, olvassa el:

https://velemenyes.blogspot.hu/2018/05/9-es18-eves-korom-kozott-volt-egy-nagy.html
© AXE
2016. szeptember 28. 17:36 | Válasz erre | #113
Sziasztok!
Színes könyvek reneszánsza2.felvonás?

Üdv:AXE
© runner
2016. szeptember 28. 17:26 | Válasz erre | #112
Javított és újraszerkesztett lett a könyv.
Ám a képek elég sötétek, bár ilyen a hangulata...
A főhős Te vagy!
2016. szeptember 28. 17:01 | Válasz erre | #111
Alig várom, hogy A Pusztító színes változatát a kezemben tarthassam. [smiley]awink[/smiley]
2015. december 30. 14:48 | Válasz erre | #110
Nagyon izgi könyv lehet, nem tudtam ki járni.
2015. február 10. 10:31 | Válasz erre | #109
A 34. oldalon (háttértörténet) Menyétnyelvűből Menyéthangú lesz, majd visszaalakul Menyétnyelvűvé. :)

A 35. ponton pedig a következő szerepel: \"És ne felejtsd el, hogy a torkában ott a mandulása is. és az biztosan szép pénzt ér...\" Gondolom a mandulása helyett mandulája kellene, hogy szerepeljen.

2015. február 5. 00:45 | Válasz erre | #108
Igen, de halálcsapda és halálcsapda között is lehetnek különbségek...
2015. február 4. 22:18 | Válasz erre | #107
\"viszont nem is a harcok jelentik a fő kihívást…\"
Tényleg nem a harcok jelentik a fő kihívást... hanem a temérdek halálcsapda.[smiley]eplus2[/smiley] Ez se sokkal jobb megoldás...
2015. február 4. 21:42 | Válasz erre | #106
Igaza van Jacksonnak! Nagyon odafigyel, nehogy túl könnyűvé váljon a kaland! :) Szerintem ezzel a kötettel kihozta a maximumot ebből a műfajból. Aki egy Steve Jackson könyvről nem tudja megmondani, hogy az amerikai vagy a brit volt az elkövető, az tényleg laikusnak mondhatja magát a témában. Míg az amerikai Jackson abszolút könnyed, többféle befejezéssel, visszatérési,javítási lehetőséggel ellátott kalandokkal kedveskedett, addig angol barátunk köteteinek nehézsége sokszor a majdnem lehetetlent súrolja. Zseniális, hiszen a nehézség általában nem abban rejlik, hogy legyőzhetetlenre erősíti az ellenfeleket. Itt a Pusztítóban a karakterünk a harci képességeit tekintve elképesztően erős, viszont nem is a harcok jelentik a fő kihívást...
© killmaster (Savanyúhas)
2015. február 4. 18:41 | Válasz erre | #105
A tábla van elforgatva szándékosan! S.J trükk! [smiley]wink[/smiley]
2015. február 4. 15:20 | Válasz erre | #104
Igyekszem megosztani a tapasztalataimat. Szerintem van még egy kis bökkenő a Pusztítóval. A 130-as pontnál 2 választható irány van. Az északnyugati Covenbe vezet az északkkeleti a Bu Fon Mocsárba. Ehhez képest az északnyugatinál feltüntetett fejezetszám (190) a mocsárba vezet, az északkeleti pedig Covenbe.[smiley]fejvakaras[/smiley]
© Zak
2015. február 4. 00:10 | Válasz erre | #103
Ez is teljesen jogos, és ez is olyan hiba, ami elég jelentősen befolyásolhatja a végigjátszás nehézségét. Úgy látszik, jól ismered az angol eredeti könyveket, szóval ha találsz még ilyeneket, remélem megosztod majd őket. Ezt a hibát utólagos engedelmeddel fel is töltöm a \"Hibák a KJK könyvekben\" témába.
2015. február 1. 22:52 | Válasz erre | #102
Üdv!
Ugyanúgy, mint múltkor a Tűzhegy Varázslójában itt is találtam hibát. Az eredeti szabályok szerint az ellenfél sikeres támadása 1 pont sebet okoz, sikeres szerencsepróba esetén 0. Ez nyilvánvalóan szörnyeteg mivoltunkból adódik, az ellenálló kültakaró miatt. A könyvben ehelyett a normál 2-1 sebzési rendszer van feltüntetve.
© taffer
2014. március 19. 09:53 | Válasz erre | #101
Ezt a könyvet csak most pótoltam, és rendkívül tetszett. Ez azért is meglepő, mert a fiatalkori emlékeket nehéz überelni. :)

Az is érdekes, hogy ez időben A pusztítás maszkjai után következő könyv, amit viszont az egyik leggyengébbnek tartok (idegesítően rossz sztori, bosszantó azonnali halálpontok, stb.).

Ebben viszont már a hosszú háttértörténet annyira megfogott, hogy a nehézkes full grafikus pdf formátum ellenére is végigjátszottam (tényleg, ezeket az új kiadványokat nem lehetne szintén epub-ba konvertálni, vagy legalább szöveges pdf-be, amiben a linkek működnek?).

A plusz 60 fejezetpont teljesen indokolt, és még a nehézség is jól van tálalva. Tipikus Steve Jackson-os megoldás, hogy egy biztos halálba vezető út is sok fejezetpontból áll, de ez még mindig jobb, mint amikor azért halsz meg azonnal, mert jobbra és nem balra mentél (lásd A pusztítás maszkjai).

Az mondjuk elég nehéz, hogy gyakran hiába tudom, hogy egy fejezet fontos infót tartalmaz, elfelejtem alkalmazni, vagy nem ismerem fel a helyzetet, ahol használni kéne.

A szövegek kódolása jól sikerült, az ember egy idő után már elég folyékonyan tudja olvasni.
© taffer
2014. március 19. 09:53 | Válasz erre | #100
[url=http://kickass.to/fighting-fantasy-solution-maps-t2614483.html]Itt[/url] megvannak a fordítások angolul.
2014. január 31. 18:37 | Válasz erre | #99
Sziasztok!
Igen, az átkódolásokra gondoltam. Sajnos hiába olvastam el a könyvben a kódfejtésre vonatkozó pontot, nekem így is kínai, plusz ismerem magam annyira, hogy úgysem lenne hozzá türelmem :-)
Régebben írták páran, hogy nekik megvannak ezek a szövegrészek, bízom benne, hogy megszán valaki :-)
© runner
2014. január 30. 19:54 | Válasz erre | #98
Gondolom arra gondolsz, amiket át kell kódolni.
Elején nehéz, de aztán könnyű már olvasni.
De nincs meg külön magyarul...
A főhős Te vagy!
2014. január 30. 19:00 | Válasz erre | #97
Milyen fordítások?
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2014. január 30. 16:09 | Válasz erre | #96
Sziasztok!

Valakinek megvannak esetleg a fordítások, akitől elkérhetem pm-ben, mielőtt kifolyik a megmaradt agyam is és rituális körülmények között el kelljen égetnem ezt a csodával határos könyvet? :-)

Köszi előre is!
2013. december 27. 14:20 | Válasz erre | #95
© AXE
2013. december 27. 09:49 | Válasz erre | #94
Egyébként van valami nélkülözhetetlen a bányában,amit csak ott lehet beszerezni?

Üdv:AXE
© AXE
2013. december 26. 18:10 | Válasz erre | #93
© AXE
2013. december 26. 17:55 | Válasz erre | #92
Sziasztok!
Szerintem aki(1.Kaliforniai Visszaszámlálás)vállalta,hogy a terroristák robbantása előtt lemászik egy austini olajbányába és 9évnyi viszontagság után élve kimászik a felszínre,majd ezután véletlenül betéved az elátkozott bányába(2.A Pusztítás Maszkjai)ahol miután minden szükséges tárgyat összeszed,kifilézi az eszetlen Nandimedvét,majd egy lépéssel később kikeveredik a szabadba,annak nem jelenthet nagy kihívást a könyvben szereplő bánya.

Üdv:AXE
2013. november 7. 17:58 | Válasz erre | #91
Élőholtak Szigete, esetleg a Nekromanta Éjszakája!
© AXE
2013. november 7. 17:28 | Válasz erre | #90
Élet a Pusztító után:
Éjféli tolvaj
A Nekromanta Éjszakája
Az Élőhalottak Szigete
A Kétélű Jóslat
Zombik Vére
Javaslatokat kérek,hogy melyik nyerje a februári versenyt!
2013. április 7. 21:44 | Válasz erre | #89
Két dolognak örülök, de nagyon. Az kisebbik örömöm az, hogy neked is tetszett a könyv. A nagyobbik pedig... jól megszívatott[smiley]nyes[/smiley][smiley]nevetes2[/smiley][smiley]nevetes1[/smiley]
2013. április 7. 21:02 | Válasz erre | #88
Egy közepes idegbaj kíséretében jelentem végeztem a könyvvel!!!

Képek,illusztrációk:Nekem bejönnek a képek a könyvben,és igazából a borítóval sincs különösebb problémám,ellenben bizonyos főszereplők hiányával igen.

A könyv maga: Hatalmas gratuláció a kitartásért és a profi munkáért ami a könyv magyarítását,kódolását,stb illeti. Pár apró hiba van,de nem számottevő.

Háttér: amikor megláttam már tudtam,hogy itt nem egy délután alatt kipörgetett könyvről lesz szó. Számomra felemás a történet.Nagyon sok mindent és sok mindenkit említ meg a könyv,és közülük sajnos sok olyan van aki abszolút mellékszereplő,és nem is nagyon találkozunk vele.Olvasgattam a kommenteket,és nem nagyon említi senki,de nekem nagyon hiányzott az hogy nem lehetett elmenni festőfüvesdre. Ha jól emlékszem annyit tudunk meg,hogy vagy a föld alatt van,vagy a fák tetején.Azt hittem majd a történetben oda is eljutok,és vmi szupertitkos infot mondanak majd ott nekem,ehelyett ez le lett zavarva pár fp-ban az erdőben azzal a Menyétnyelvű Elffel. Nyilván kellett a hely a kétszázharminchat instant halálpontnak... Bár rengeteg az info nagyon lightosan utal csak bizonyos dolgokra,és azok is szinte mind homályosak.

Történet: Érdekes.Jól megcsinálta Jackson hogy szépen fejlődünk,az egyszerű tárgyak \"szörnyszemmel\" való ábrázolása is nagyon bejött.A bánya hatalmas sz*patás,tuti nem találnék ki mégegyszer onnan. Egyik este múlt héten kb két órát lapozgattam,és írogattam,és rajzolgattam,aminek az lett a vége hogy bármerre mentem meghaltam,és gyakorlatilag másnap UGYANONNAN kezdhettem neki a kalandnak.[smiley]falbav[/smiley] A bányának rettenetesen nyomasztó hangulata van alig vártam,hogy kikerüljek onnan. Az is érdekes,hogy kikkel találkozol ott,és mit csinálsz velük,hiszen ez a végén új értelmet nyer.A második fele a könyvnek már más tészta. Ez is rettenetesen nehéz,viszont ha sikerül jó irányba indulni az elején akkor azért annyira nem vészes. Azt néztem hogy a végigjátszása nem is olyan hosszú,csak hát nagyon sok a félrevezető mellékszál.Én például a gyakorlótéren nem is voltam pedig az is egy fontos része a történetnek.Dree nagyon rideg lett és ha jól tudom nem is lehet élve kikerülni onnan.Ahogy már említettem Festőfüvesd live,és Szivárványtavak live nagyon hiányzott. Viszont én azt mondom miután odaadtad az evezősdudvát már nem olyan vészes.Ott ellátnak infoval,és egy kis ésszel és átgondoltsággal viszonylag hamar a végére lehet érni a könyvnek. A vége nem igazán nyerte el a tetszésemet két okból. Először is nem lehet Marr-al megküzdeni,ezáltal megölni.Másodszor az hogy szétzúzom a kaput az egy dolog,de hát tudjuk hogy az ilyen űbervarázslók nem arról híresek hogy emiatt felvágják az ereiket,hanem visszatérnek később. (lásd Zagor) Az hogy visszaváltozol emberré,és végülis megtudod hogy mi fán termett az egész történet viszont szerintem kárpótol sokmindenért. 100% hogy fogok még vele játszani hiszen kitalálni a bányákból megint nagy kihívás lesz,és szabályosan végigvinni sem kevésbé. Bár megszenvedtem vele örülök hogy a gyűjteményem részét képezi.
2013. április 1. 09:59 | Válasz erre | #87
Lesz még idegbajban részed...[smiley]crazya[/smiley]
2013. március 31. 23:25 | Válasz erre | #86
Küzdöttem derekasan,de meghaltam. Kicsit visszalapoztam,és rájöttem hogy CSAK arra nem mentem ahol meg lehet kapni a kulcsot a kódokhoz... Eléggé egyedülálló amit eddig olvastam,de hát erre lehetett számítani.Kíváncsi vagyok hogyan tovább,és hogy mi fog kisülni ebből.[smiley]pardon1[/smiley]
2013. február 13. 14:58 | Válasz erre | #85
Akár azt is el lehet képzelni, bizony ám!
2013. február 13. 14:30 | Válasz erre | #84
A szörny amelyek mi vagyunk eleve pikkelyes!Plusz a hátán tarajos és behúzhatóak a karmai.Azt hiszem ennyi info van róla!
A zabálónak(amely mellesleg a 88-as fp.-nál ábrázolva is van,csak kissé másként)pedig kísérteties,fehér szemei,tűhegyes fogai vannak és gubancos szőre,amellett hogy \"hozzánk\" hasonlóan egy nagy darab,\"agyatlan\",ragadozó állat!Könnyen lehet hogy ő is egykori társaink egyike,egy kis mágiával(marrangha)átalakítva![smiley]miaz[/smiley]
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2013. február 13. 13:35 | Válasz erre | #83
Én meg azt hittem, hogy azok mi vagyunk[smiley]nyes[/smiley]
2013. február 13. 11:41 | Válasz erre | #82
Most hogy végre sikerült megszerezni a Sárgakő bányák térképét,ismét beleástam magam eme kalandba!Valahogy eddig átsiklott rajtuk a figyelmem,de ebben a fordításban is akad egy-két hiba!
A 205-ös fp.második és harmadik mondata lényegében értelmetlen!Illetve a hobbitoknak nem a talpa(sole)szőrös,hanem a lábfeje(foot)!
Közben rájöttem mit is ábrázol az új kiadás borítója!A zabáló(devourer)nevezető szörnyet!Kicsit ciki hogy ez eddig nem esett le![smiley]circling[/smiley]

Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2012. november 27. 12:00 | Válasz erre | #81
Egy újabb dolog amiben eltér a véleményünk!Én Zagort semmivel sem tartom kidolgozottabnak Zharradannál,sőt!
Érvelés:mit is tudunk voltaképpen Zagorról?X esztendő homály,majd együtt tanul Balthus-szal,Zharaddannal.Komolyabb hatalomra szert téve kinyírják mesterüket,visszatérnek ény-allansiába,majd különválnak útjaik.Zagor elfoglalja a tűzhegy belsejében található törpe bányákat,és ennyi!Igaz hogy az ő likvidálásával indul a sorozat,de az semmit sem magyaráz!Elvan a hegy gyomrában a kincseivel és ennyi.Ja,akárhányszor kinyírják,ő visszatér.Kicsit erőltetett szerintem,de mindegy!Ettől nincs komolyabb múltja,nincs jellemábrázolása,élből belőhető személyisége!A Tűzhegyből még az sem derül ki hogy mitől annyira gonosz ő lényegében,csak bemész és kinyírod!
Balthus a legjobban kidolgozott ezen a téren,a leginkább élő karakter!Neki a nagyapja építette a fellegvárat,amit később az apja örökölt.Kilogikázható hogy itt egyfajta gonosz harcos-mágus dinasztia ténykedik,nyilván nem véletlen iskolázták be az ifjú Balthust Volgerához!Ő céltudatosabb,és türelmetlenebb!Nem várta ki hogy apu beadja a kulcsot,hanem rásegített erre,hogy kapásból ő legyen a grandmaster flesh!Megnősült-azaz az utódlásra is gondolt-és késlekedés nélkül meg is tervezte a Fűzvölgy lerohanását!Ráadásul a Káosz végén sokkal komplexebb a Balthus-szal való interakció,amiből a személyisége is jobban kidomborodik!
Zharradannak a Pusztító háttere szintén jócskán ír a múltjáról,és bár a vele való találka tény hogy nem olyan színes mint a Balthus-os,de a Zagorétól még ez is több!Számomra ő is kidolgozotabb,élőbb karakter,leginkább csak a képet hiányolom róla,mert a borítós nem meggyőző és nem bejövős számomra!
Azt viszont mindenképpen hozzátenném hogy számomra sem alapfeltétel minden főgonosz teljes kidolgozása,bár egyeseknél elvárok valami minimálisat!Ha megvannak a nekem tetsző alapjai,az szimpatikusabb,de hagyjunk valamit a saját fantáziánknak is!Balthus,Zharradan,Razaak,Malbordus,a Főmágus kb.pont ez a kategória!Scharelláról,Zagorról,Csontos Zanbarról viszont jobb lenne többet tudni!De pl.a Gyíkkirály esetében nem várok el több infot!
\"A dimenzióváltásról annyit, hogy azért az egy képzett varázslónak sem egyszerű ám!\"
Ez honnan jött?Mivel nem tudok egységes Titán szabálykönyvről ami leírná mi hogyan működik!És mivel ilyen nincs,valószínűsíthető hogy azonos mágikus hatás elérésére több,eltérő verzió létezik!Magyarul Zharradan nem feltétlen úgy vált dimenziót mint pl.Razaak!
A lényeg hogy ez nem lehet a kidolgozottsága ellen szóló érvelés!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!