Zagor.hu
Zagor.hu fórum
Titán – A Kaland Játék Kockázat kézikönyve
BejelentkezésElfelejtett jelszó
2023. április 6. 16:28 | Válasz erre | #95
A hozzászólásom lényegi része a jogi helyzet tisztázásara vonatkozott, hogy a Scholastic milyen okból nem szedette le a Titános pdf-et.

A Battleblade Warrior pedig tényleg gyenge lett sajnos, és Marc Gascoigne csak ezt az egy játékkönyvet írta a FF sorozatból. Természetesen egyéb műfajokban hozzájárult a korpusz bővüléséhez, mint például az Advanced Fighting Fantasy szabálykönyvek vagy akár az általad lefordított regények terén.

A játékkönyvek írása valóban más jellegű kihívás elé állítja a szerzőt, de közel sem egy abszolválhatatlan feladat. Nem is kell messzire mennünk a példáért: Kornya Zsolt sikeres és elismert hazai dark fantasy szerző és fordító, továbbá a szerepjáték világleírások mellett egy játékkönyvet is jegyez, A fenevad nyomábant.

Az meg nyilvánvaló, hogy Marc Gascoigne a Titán megírása során Ian Livingstone és Steve Jackson által kitaláltakra és a sorozatban már megjelent, illetve tervezett kötetekre épített, de ettől függetlenül akkor is ő tekinthető a kiadvány hivatalos szerzőjének, ráadásul számos teljesen saját ötlettel is hozzájárult a világ színesítéséhez. Többek között Vymorna ostroma is ezek közé tartozik, amiből a sajnálatos módon még középszerűnek sem nevezhető Battleblade Warrior született.
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 6. 14:01 | Válasz erre | #94
Itt a számítógép előtt ülve elgondolkodtam a kialakult helyzeten. Vajon "színváltósék" miért ragaszkodnak ennyire a Titán című könyv kiadásához? Hiszen aki eddig sem vásárolt tőlük, az eztán sem fog. Miért nem mondják azt: no csináljátok meg a magatok verzióját, a miénk úgy is jobb lesz! Talán mert nem lenne jobb? Talán mert mire ők kiadnák, a Zagor.hu-n megjelenne egy második kötet is belőle? Talán a potenciális vásárlóik elpártolnálak tőlük? Vagy, ha megdöglött a tehenem dögöljön meg a szomszédé is és vele együtt a gazdája? Mert azt látni, hogy van békepipa, de dohány az nincs benne. Arra helyesen rávilágítottak itt korábban, hogy együtt nem megy, no de külön-külön? Vagy odaát úgy vannak vele, ha nincs konkurens, biztosan elsők leszünk? Élni és élni hagyni, talán ezt kellene megüzenni az illetékes elvtársnak!
Amúgy nem hinném, hogy itt bárkit is elítélnének csak azért, mert vett egy új KJK könyvet! Ez mindenki magánügye! Azt pedig igen is értékelni kell, ha valakik megpróbálnak azon fáradni, hogy előrelendüljön a KJK könyvek kiadásának ügye, még ha nem is járnak sikerrel.
© rjmac
2023. április 6. 13:52 | Válasz erre | #93
"Ian hátszele elér mindenhová. Hisz ismer minden jogtulajt, és oda tudja irányítani hozzájuk..."

Ha így van, akkor miért van az, hogy anno a Wizard és jelenleg a Scholastic is csak Livingstone, Jackson és Green könyveit adta ki? A Puffinos időszak számos többi szerzőjétől pedig semmit. Rögtön arra gondol az ember, hogy azért, mert nem tudták/akarták megvásárolni a jogokat a többi írótól. Nagyon úgy néz ki, hogy nem fogják újra kiadni hivatalosan a teljes FF sort, legfeljebb újabb szerzőket vezetnek be, mint pl. Higson és Pratchett. Persze reménykedni lehet, talán a Titán lesz az első ebben a sorban...
Az emberek többségét leginkább az érdekli, hogy nálunk is minél több kiadvány jelenhessen meg, nincs értelme ennek a civakodásnak egyik oldalról sem.

SzG megbélyegzését én is ellenzem. Nem igazságos, hiszen semmi rosszat nem tett. Szerintem józanul ítéli meg a helyzetet. Arról nem ő tehet, hogy Gyula mindig ilyen szerencsétlen módon kommunikál.
2023. április 6. 12:37 | Válasz erre | #92
Az egész vitában senkinek a pártájra nem kívánok állni! Hogy Szlobodnik Szűcs szócsöve lenne azt elég túlzásnak érzem. Bár itt már az is vétek, ha Szűcstől bármit vesz, vagy szóba áll vele. Amikor Szűcs jogot szerzett a kiadásokhoz, akkor javasoltam, hogy személyesen legyen megbeszélve, hogy ki miként hibázott a kialakult cirkuszban a zagor.hu-n. Nem történt meg, akkor egy rajongói rendezvényem szervezése bánta. Illetve minden fél kihátrált a találkozásból, bizonyos látogatók meg azért, mert át lett vetítve, hogy támogatom bármelyik oldalt. Én letudtam ezt azzal, hogy nem szervezek rajongói talikat többé. Nyilvánvaló, hogy a mai napig nem lett semmi rendezve a felek közt!

Teljesen jogos, hogy ezen az oldalon senki se tudhatja, hogy Titán könyvet ki akarna bárki adni idehaza hivatalosan, hisz nem Scholasticos termék! Illetve Marc Gascoigne írta, nem Ian. Tehát a szerzői jogok nála vannak, a kiadási jogok meg az Arion Games-nél. Hogy a képregény elkészítése, a bevállalt kjk könyvek, plusz Jonathan Green könyvei ne lennének elég falat egy kiadónak?! Ezt mind remek minőségben megjelentetni elég nagy feladat!!! De ha tényleg a Titán is a listára került, mert Ian hátszele elér mindenhová. Hisz ismer minden jogtulajt, és oda tudja irányítani hozzájuk, hacsak(!) nem vette meg a jogokat Marc-tól, segít elintézni az ügyet. Ha meg azt nézzük, hogy Szűcs kiadott könyveket, és Ian ezt látja, őt támogatja. A látogatása során a zagor.hu-ról meg azt jött le, hogy kalózkönyveket készít, mert rajongók kérés ellenére vittek oda ilyeneket eléje dedikáltatni! Ian "bizonyítékai" és unszolására, Szűcs kérésére az ellenségeskedés miatt, vagy a kiadó magától pirított a zagor.hu-ra, mert megtalálta a neten, nincs 100%-ra megerősítve, csak belehallás a dolgokba.

Hogy milyen Szűcs levélírási stílusa, azt se én fogom megítélni. Én úgy értelmeztem a tartalmi részt, hogy nem érdemes fáradni a könyv új megjelentetésével, mert megjelenik, de nem itt. Mivel feltételezem sok ez irányú előkészület még nem történt, csak igényfelmérés, így nem pazarolt senki energiát arra, hogy nekikezdjen olyannak, ami hiábavaló. Annyi az ismert, hogy kivitelben kemény borítós. És korábban tervben volt nála, minthogy most írunk róla, nehogy csúsztatás legyen, hogy emiatt akarja kiadni. Azt persze nem értem, hogy miért kell ennyi könyvet stipistopizni, beharangozni, előtervezni. Az engedélyeket beszerezni nyilván időigényes, de senki más kiadó nem versenyez értük Mo-ról, így csak a várólista bővül, és a várakozók lesznek elégedetlenebbek (azokon kívül, akiknek az ellenszenvét sikerült itt elérni az oldalon). Ha meg kapkodva készül el egy könyv, bár időre, akkor meg sok hiba lesz benne.

Ezek a leíró és rpg könyvek sokkal több odafigyelést igényelnek mint a játékkönyvek. Ott kevés az összekapcsolódó adat, az utalások. Ha nem voltak megfelelőek a képek, akkor rajzoltatni kellett újakat. A szöveget meg lefordítani vagy megvenni a régebbi fordítást. Ezeknél meg folyamatosan fejlődik a világ összetettsége, folyamatosan bővül minden kiadvánnyal. Az 1986os kiadás óta is sok idő telt el, a magyar 1991es óta is. De az Arion Games legújabb kiadása óta is évek teltek el, és új könyvek jelentek meg. Hogy a pdf verziójukban frissítettek-e információkat a papíralapúhoz képest, kérdéses. A francia kiadásnál is módosítottak az adatokon, képeken, térképeken. De már ezeken is lehetne bővíteni a 2014es megjelenést követő új kiadványok, játékkönyvek alapján.

Ezt támasztja alá, hogy a köszönetnyilvánításban az elején fel van sorolva, hogy a könyvek mennyi új adalékot adtak a leírásokhoz. A magyarban a kedvencem a félrefordított Robin Waterfield Mayhem álarcai. De a magyar előszóban is vannak félrefordítások bőven: Magic Quest Mágikus kutatás, Fűzfa völgy, Tantalon feladatai, Out of the Pit Kifelé a Veremből lett.

Végül az egész kapcsán az utolsó felvetés, hogy milyen legyen egy új leíró könyv??? Mert lehet ugyanezt a tartalmat csupán átvizsgálni, a nagy ökörségeket kijavítani, a térképekre pár új helyszín feltenni, kemény borítóba tenni, majd kiadni (minimál gyors megoldás). Meg olyat is, hogy plusz tartalmakat beszúrni, térképeket átrajzolni, új illusztrációkat betenni (hosszadalmas, munkás megoldás). Amúgy ettől függetlenül nem feltételezem, hogy sokan foglalatoskodtak volna azzal a rajongók közül, hogy elővették az angol régi 1986os, illetve Arion féle változatokat és összevetették volna őket egymással eltéréseket keresgélve! Azt meg még inkább nem, hogy a magyarral nézték volna össze az angolt, mi hogyan lett fordítva (nemhogy francia kiadással). Egy hibajavítgatás során is előfordulhat, hogy bár ki lesz javítva 100 meglévő, de belekerül 5 újabb véletlenségből. Sok sikert, bárki is dolgozik az anyagon! Hogy milyen szerkesztési munkák vannak tervben, az meg továbbra sem világos számomra. Akkor se, ha zagor.hu csinálná a mű felfrissítését a felvetés kapcsán, akkor sem, ha a Kaméleon Komix, mert szerződést köt, kötött, kötni fog. A témához már nem szólok hozzá, mert nem látom értelmét.

Áldott Húsvéti Ünnepet!
2023. április 6. 12:11 | Válasz erre | #91
Pont így. Rossz ötletnek tartom SzG megbélyegzését, még ha Gyula egy péniszarcként is viselkedik. Ez runner oldala, azt csinál, amit akar. De én arra kérem, hogy szedje le a 30 ezüsttalléros szöveget, mert SzG nem ezt érdemli.
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 6. 11:18 | Válasz erre | #90
Látom záporoznak a hozzászólások és igazából én sem értem teljesen a dolgokat. Ugye amikor a színváltós topic megjelent, én totálisan azzal voltam, hogy áprilisi tréfa az egész, és mint kiderült a tájékoztatás a cél. Ami rendben is van, de ha ezt már az elején kiírjátok, elkerülhettünk volna jó pár félreértést! Aztán én is abban a hitben voltam, hogy született valamiféle kiegyezés a Zagor és a "hű de hivatalos" kiadó között, erre kiderül erről sincs szó. A két tábor még orrol egymásra, persze mindenkinek szíve joga. De az nekem sem tetszik, hogy SZG-t megbélyegzitek, mint Nemecsek Ernőt a Pál utcában, akinek tényleg annyi a bűne, hogy megpróbálja keresni azt a vékony ösvényt, mely a két tábort összekötné. Gondolom ezek után egy darabig megint jegeli az ilyen irányú kísérleteket. Nem is úgy ismerem (és azért elég régi az ismeretségünk), mint aki köpönyeget forgatna, csupán van egy vágyálma (mint ahogy gondolom többeknek is), hogy minél több lapozgatós könyv kijöjjön magyarul és minél jobb minőségben. Ezt írom úgy, hogy nagyon tisztelem az oldal üzemetetőinek a munkáját, és pont eleget írtam a Fekete péntek topicban mit gondolok a "hivatalos kiadóról". Pedig kezdtem beleélni magam, hogy lesz egy jó Titán kiadvány, de így...
© SzG
2023. április 6. 10:54 | Válasz erre | #89
"Már ne haragudj, de az, hogy megállapodtak abban, hogy mind a ketten akarják, hogy ki legyen adva, meg az, hogy aláírták a szerződést, az két tök különböző dolog."

Jó, most ez megint olyan dolog, hogy nyilván nem tudhatjuk pontosan, hogy miben állapodtak meg és miben nem (ugye Gyula is csak annyit írt, hogy a borítófestménnyel kapcsolatban még tárgyalnak). A lényeg az, hogy Gyula, mint a hivatalos magyar FF kiadó biztosan "bejelentkezett" az FF franchise "atyaúristenénél", Ian Livingstone-nál a Titán újrakiadással kapcsolatban, és biztosan van már valamiféle megállapodás is, legalább szóban. Ezek után én nem gondolom, hogy "ördögtől való" lenne egy jelzés felétek, hogy ne adjátok ki a Titánt. Igen, ezt lehetett volna kicsit máshogy is kommunikálni (bár azért szerintem a "3-4-5 évvel ezelőtti" eseményekhez képest még így is finomabb Gyula kommunikációja...). Ugyanakkor már elnézést, de biztos, hogy nem csupán ő a felelős a mostani konfliktusért, hanem Ti is - eleve nem kellett volna tervbe venni a Titán újrakiadását, hiszen mégiscsak egy hivatalos Fighting Fantasy könyvről van szó, ezek kiadását pedig ugye megtiltotta a külföldi jogtulaj, és maga Livingstone is utalt rá (finoman fogalmazva), hogy nem tetszenek neki a zagor.hu-s engedély nélküli kiadások. Szóval egy ilyen "zagoros Titán újrakiadásba" kódolva volt úgymond a balhé, ezt szerintem nektek is tudnotok kellett volna, és mindenképp el kellett volna kerülnötök mindezt.

"Ehhez viszont az kellene, hogy a kedves KKK észrevegye magát. Remélem, nekik is ugyanolyan lelkesedéssel hajtogatod ezt a 3-4-5 évet, mint nekünk."
Igen, ugyanilyen "lelkesedéssel" hajtogattam, meg próbáltam őt is rávenni a békülésre meg az együttműködésre (amúgy Szűcs Gyula nyitott is erre ugye).

"Első körben ott kellene meghallgatásra találnod, nem itt."
Ezt nem teljesen értem. Hogy hogy ott kellene meghallgatásra találnom?
© SzG
2023. április 6. 10:18 | Válasz erre | #88
A 75-ös hozzászólásodra még szeretnék reagálni, konkrétan a következő szakaszra:

"Először is meglepő gyorsasággal kaptuk a barátságos levelet, különösen annak fényében, hogy Hamlet nem is látta a kérdést. Ez van.
Nem is tudtam, hogy a Fórum Felügyelet figyel minket, és már nem mindegy mit írunk ki, máris kapunk Fenyegető levelet!"

Gondolom itt arra célzol, hogy én vagyok a "Fórum Felügyelet", és én jelentettem Szűcs Gyulának, hogy ki akarjátok adni a Titánt, és ezzel kapcsolatban egy kérdést is kiírtatok a regisztrált felhasználók számára... Vagyis úgy gondolod, hogy én vagyok a "kémje", és emiatt írtad a nicknevem után a "30 ezüsttallért" is. Ebben az esetben mutatnék két levélrészletet; ezekből egyértelműen kiderül, hogy az egész Titán-témát Gyula hozta szóba. Íme a két részlet:

[url=http://users.atw.hu/vindgardia/Level01.png]Level01[/url]

[url=http://users.atw.hu/vindgardia/Level02.png]Level02[/url]

Mint látható, eleve teljesen más miatt kerestem meg Szűcs Gyulát 3 napja; konkrétan a Gyíkbőrben c. könyvünkbe elhelyezni szándékozott Drakula reklámmal kapcsolatban (egy zárójeles megjegyzés, csak a tisztánlátás kedvéért: természetesen nem kapunk pénzt a reklámért Szűcs Gyulától... egy "keresztpromóról" van szó, azaz a Kaméleon is reklámozni fogja a Gyíkbőrbent a Drakula végén). Tehát még csak nem is a KJK-val/FF-vel kapcsolatban írtam Gyulának; igaz, mellékesen felhívtam rá a figyelmét, hogy nyílt egy topic a Chameleon Comixos könyveknek + kitettétek az oldalra a kiadványaik adatait... Ugyanis örültem a fejleménynek, és végre valamiféle "közeledés" jeleként értelmeztem, s arra gondoltam, hogy elújságolom ezt Gyulának, hátha ő is örülni fog, és pozitívan reagál majd... és akár tényleg meg tudtok állapodni, elássátok a "csatabárdot"... Szóval igen, a Chameleon Comixos topicra meg a könyvek adatlapjaira felhívtam a figyelmét, mindenféle hátsó szándék nélkül. De a Titán újrakiadásról egy szót sem szóltam; ezt Szűcs Gyula hozta szóba, ahogy az a 2. kép szövegéből is szerintem kiderül.

Tehát nem hinném, hogy "áruló" lennék. A "bűnöm" mindössze az, hogy közzétettem itt a fórumon azt, amit Gyula a Titán újrakiadásával kapcsolatban megosztott velem. Természetesen ezt is abszolút jószándékkal, a tájékoztatás jegyében tettem, meg mert bíztam benne, hogy sikerül a zagor.hu-s közösséget bevonni a Titán újrakiadási munkálataiba, és így végre lesz egy közös projektje a két közösségnek, ami tényleg egy nagyon pozitív fejlemény lenne.
Ettől lennék áruló? Vagy attól, hogy leírtam a véleményem, miszerint jobb lenne, ha a zagor.hu inkább továbbra is fanfictionokat adna ki, hogy biztosan ne legyen több súrlódás/konfliktus a két tábor között?
Tényleg nem értem a dolgot. Komolyan csak jót akartam...
2023. április 6. 09:48 | Válasz erre | #87
Csak röviden írom le a véleményemet.

Eddig se vettem egyetlen egy CC-s könyvet, vagy akármit, ezután se fogok.
Gyula leveléből ítélve semmit se változott a személye, számomra szimplán csak undorító.

Ha jól értelmeztem, akkor nem SzG nem írta oda a neve mellé a "(30 ezüsttallért), akkor ki tette? Szerintem ilyet nem kellene csinálni, és ezt 100%-ban mindentől és mindenkitől függetlenül mondom, mert ez nyílt megbélyegzésnek hat, nem?
2023. április 6. 08:05 | Válasz erre | #86
[quote]ne állapodtak volna meg Livingstone-nal a könyv konkrét 'kiadásáról'[/quote]Már ne haragudj, de az, hogy megállapodtak abban, hogy mind a ketten akarják, hogy ki legyen adva, meg az, hogy aláírták a szerződést, az két tök különböző dolog. És ebből a szempontból az is teljesen lényegtelen, hogy ki mennyire érzi a kimenetelt biztosnak. Amíg nincs aláírva a szerződés, addig nincs semmiféle jogalapja, és amíg nem jelenti be, addig nincs hőbörgési alapja sem azzal kapcsolatban, hogy mi itt mit csinálunk.
[quote]megoldaná a dolgot valamelyik Kaméleon Komix-rajongó. Vagy az egyik fordító/szerkesztő stb.[/quote]Akkor meg is van a probléma forrása. Ezért érzi úgy, hogy ő itt a kiskirály, akinek mindenkinek ugrania kell egyből. Hát mi sajnos nem tartozunk az alattvalói közé.
[quote]Ugyanakkor azért azt sem tudnám kijelenteni, hogy mondjuk a zagor.hu-s Királyok koronáján ne lehetett volna még dolgozni[/quote]Igazad van, lehetett volna még rajta dolgozni. A különbség, hogy mi nem vagyunk sem kiadó, sem hivatalos kiadó.
[quote]ha a két közösség egyesítené az erőit[/quote]Ehhez viszont az kellene, hogy a kedves KKK észrevegye magát. Remélem, nekik is ugyanolyan lelkesedéssel hajtogatod ezt a 3-4-5 évet, mint nekünk. Első körben ott kellene meghallgatásra találnod, nem itt.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2023. április 6. 07:36 | Válasz erre | #85
[quote]miért csak egy Battleblade Warrior-ra futotta tőle[/quote]Mármint milyen értelemben? Hogy gyenge lett, vagy hogy csak egy lett belőle? A játékkönyv külön műfaj, erről SzG biztos többet tudna mesélni, nagyon más, mint akár regényt, akár szabálykönyvet írni. Ráadásul a Titánba valószínűleg rengeteget emelt be a korábban megjelent könyvekből, "csak" kicsit ki kellett bővíteni meg színezni a helyeket, esemélyeket, stb.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2023. április 5. 23:32 | Válasz erre | #84
[quote]Másrészről Scholinak nincsenek meg a Titán jogai, ugyanis nem tudom, feltűnt-e, de még letölthető az oldalról a Titán pdf verziója. És egyébként most épp a jelek szerint Iannak sincs meg.[/quote]

Ismereteim szerint a Titán nagyrészt Marc Gascoigne munkája, így a szerzői jog szerint az ő, vagy jogutódja engedélye nélkül tilos bármelyik általa jegyzett részlet újrafelhasználása. Csak azt tudnám, hogy egy ilyen érdekes szerepjátékháttér megalkotása után miért csak egy Battleblade Warrior-ra futotta tőle...
© SzG
2023. április 5. 23:20 | Válasz erre | #83
"Vagy te feltételezed, hogy van olyan ostoba, hogy úgy ír alá egy szerződést, hogy nem tudja, mit ír alá?"
Igen, nem beszéltek meg minden részletet, de ez nem jelenti azt, hogy ne állapodtak volna meg Livingstone-nal a könyv konkrét 'kiadásáról'. Illetve hogy ne lenne biztos, hogy megjelenik a könyv 'valamilyen formában' (akár más borítóval, ne arról éppen nem tudnak megállapodni). Ha Szűcs Gyula nem érezné biztosnak a Titán Kaméleon Komixos kiadását, szerintem szóba sem hozta volna a dolgot nálam, nálatok meg főleg nem... Elvégre ez a téma (hogy meg kell próbálnia lebeszélnie a zagor.hu-t a Titán kiadásáról) neki se hiszem, hogy túl kellemes, hiszen könnyen konfliktusokkal járhat.

"De fog, de legalább megdolgozik érte: vagy nagyobb időbefektetés, vagy fizetnie kell valakinek valami érdemi összeget."
Szerintem első szóra (és "bérmentve") megoldaná a dolgot valamelyik Kaméleon Komix-rajongó. Vagy az egyik fordító/szerkesztő stb. (akik szintén FF-rajongók).

"Vagy összecsap valami fércet, ahogy tette ezt már korábban is, amivel csak tovább vágja maga alatt a fát."
Nem mondom, hogy a Halállabirintus például tökéletes lett, vagy például a Krampusz (ezzel kapcsolatban ugye én is írtam egy hibalistát a moly.hu-ra). Ugyanakkor azért azt sem tudnám kijelenteni, hogy mondjuk a zagor.hu-s Királyok koronáján ne lehetett volna még dolgozni (ahogy a könyv topicjában megírtam még évekkel ezelőtt; példákat is írtam a hibákra).
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem mindkét oldalon vannak jól sikerült és kevésbé jól sikerült kiadványok. Ebből a szempontból is az lenne a legjobb, úgy járna a legjobban az olvasótábor, ha a két közösség egyesítené az erőit.

Na mindegy, szerintem itt lassan le is zárom a témát, gondolom úgysincs értelme folytatni. :) Marad minden a régiben. Én meg elárultam a zagor.hu-t (a közösséget pláne) "30 ezüsttalérért". :)
2023. április 5. 22:57 | Válasz erre | #82
[quote]Szerinted ha innen akár senki sem dolgozik be alá, akkor ő nem fog "profitálni" a Titán kiadásából? :)[/quote]De fog, de legalább megdolgozik érte: vagy nagyobb időbefektetés, vagy fizetnie kell valakinek valami érdemi összeget. Vagy összecsap valami fércet, ahogy tette ezt már korábban is, amivel csak tovább vágja maga alatt a fát.

[quote]Ez hol írta? Hogy nincs semmilyen joga?[/quote]Itt:[quote]január(!) óta egyeztetünk a Titán keményborítós magyar kiadásáról (odaadja-e Chris Achilleos özvegye a sárkányos borítóképet, ha igen, mennyiért, stb)
...
amíg nincs megegyezés minden részletet illetően[/quote]Vagy te feltételezed, hogy van olyan ostoba, hogy úgy ír alá egy szerződést, hogy nem tudja, mit ír alá?
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© SzG
2023. április 5. 22:51 | Válasz erre | #81
Nem teljesen ugyanaz a két levél (ez az ide bemásolt szövegekből is kiderül egyébként).

Viszont igen, ahogy írtam, "néhol fogalmazhatott volna finomabban".

"Az, hogy a végén nagy kegyesen felajánlja, hogy egy tiszteletpéldányért cserébe bárki bedolgozhat alá, hogy aztán ő ebből anyagilag profitálhasson"
Szerinted ha innen akár senki sem dolgozik be alá, akkor ő nem fog "profitálni" a Titán kiadásából? :)
Ez szerintem egy gesztus volt a rajongók felé. Nem hiszem, hogy mindenbe bele kellene látni valami "hátsó szándékot" vagy önérdeket.

"Harmadrészről pedig nem, nem lehet sem számonkérő, sem pedig fenyegető, ugyanis saját bevallása szerint jelenleg neki sincs semmilyen joga a Titánnal kapcsolatban."
Ez hol írta? Hogy nincs semmilyen joga?
Azt írta, hogy lesz hivatalos magyar kiadás, mert már Livingstone-nal letárgyalták (aki mégiscsak az "atyaúristen" az FF franchise-on belül, akár tetszik nekünk, akár nem). Ez nem elég ahhoz, hogy írjon egy akár "számonkérő" levelet a zagor.hu-nak a tervezett "rajongói" kiadással kapcsolatban (ami viszont egész biztosan engedély nélküli lesz)?
2023. április 5. 22:28 | Válasz erre | #80
Miért értetlenkedsz?

Egyrészről ez a levél ma jött, nem 3-4-5 éve. És te is pontosan tudod, hogy az eleje pontosan ugyanolyan bicskanyitogató, mint 3-4-5 éve volt az egész hozzáállása az irányunkba, különben a saját hozzászólásodból sem vágtad volna ki ezt a részt. Az, hogy a végén nagy kegyesen felajánlja, hogy egy tiszteletpéldányért cserébe bárki bedolgozhat alá, hogy aztán ő ebből anyagilag profitálhasson, az a pofátlanság netovábbja. Fun fact, ha nem az anyagiakra hajtana, hanem valóban a rajongókért dolgozna ő is, akkor valószínűleg nem lett volna fekete péntek.

Másrészről Scholinak nincsenek meg a Titán jogai, ugyanis nem tudom, feltűnt-e, de még letölthető az oldalról a Titán pdf verziója. És egyébként most épp a jelek szerint Iannak sincs meg. Azt meg nehogy felródd már, hogy nem álmodtuk meg, hogy Arionnal is elkezdett bizniszelni. Úgyhogy gondold végig újra kérlek, hogy mennyire volt jogos, illetve jogos ez a rendkívül kedves hangvételű, barátságos, békülni kívánkozó email így, teljes formájában.

Harmadrészről pedig nem, nem lehet sem számonkérő, sem pedig fenyegető, ugyanis saját bevallása szerint jelenleg neki sincs semmilyen joga a Titánnal kapcsolatban.

Szóval mi is a probléma?
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© SzG
2023. április 5. 22:17 | Válasz erre | #79
Ami Szűcs Gyula neked küldött levelét illeti... néhol tényleg fogalmazhatott volna "finomabban", főleg a levél elején. Ugyanakkor végül is ő a jogtulajdonosok magyar képviselője, illetve a hivatalos magyar FF kiadó, így lehet számonkérő, akár még fenyegető is.
A lényeg az, hogy hajlandó az együttműködésre, sőt, szeretné is, ha a Zagoros közösség is beszállna a Titán munkálataiba.
© SzG
2023. április 5. 22:01 | Válasz erre | #78
"csak egy irányban megy a közvetítés."
"Mindkét irányba megy", mert veled is beszéltem e-mailben a békülésről (még tavaly év végén, amikor először felmerült, hogy Szűcs Gyula békülne), meg Gyulával is.

"Milyen ellenségeskedés?"
Mondjuk itt arra gondoltam, hogy láthatóan aki beszél vagy együttműködik Szűcs Gyulával (akire ezek szerint még mindig ellenségkén tekintetek) árulóvá válik. Mert gondolom akkor én most ezért váltam árulóvá. :(

"Vegyük már észre, hogy ki kezdte, és milyen stílusban..."
Rendben, így van, de ezt mindenki tudja... és ez már 4-5 évvel ezelőtt volt. Érdemes örökké haragudni valakire csak azért, mert egykor voltak (mondjuk úgy) szerencsétlen vagy akár kissé hülye reakciói? Mindenkinek vannak.

"Egy szerencsés véletlen, hogy megegyeztek Iannal, belengetve egy képregényt is, ami azóta sem készült el.
Ránk uszította a Scholastic-ot, Ian-t, akit csak tudott."
Ez mind csak feltételezés. Lehet, hogy így volt, lehet, hogy nem - lehet, hogy maga Livingstone kérte a Scholasticot, hogy lépjen fel veletek szemben... elvégre az ő zsebére megy a játék, az ő jogdíjáról van szó. Vagy ez szerinted teljesen elképzelhetetlen? 1000 százalék, hogy Gyula volt, nem Livingstone?

"És mondod, hogy segítsünk, csináljuk együtt a jobb könyveket...
Eddig semmit nem kért a rajongóktól."
Eddig nem, most már kéri. Ez van. És mindenki úgy járna jobban, ha együttműködnétek, az olvasótábor is. Ez tény.

Persze ez a ti döntésetek, de hidd el (szinte) senkit nem érdekel már, hogy mi volt 4-5 éve, és szinte mindenki azt szeretné, hogy végre együttműködés legyen és ne legyenek szekértáborok. A zagor.hu-s "keménymag" jó része is így gondolja, ez biztos (szinte minden törzsfórumozóval tartom a kapcsolatot privátban, így ismerem a véleményüket).
© runner
2023. április 5. 21:22 | Válasz erre | #77
"közvetíteni" - csak egy irányban megy a közvetítés.
Kicsit olyan érzésem van, hogy feltörték a profilodat.
Már nem SzG kellene, hanem SzGy.

Ugyanazt szajkózod....
Milyen ellenségeskedés?
Trollkodunk CC oldalán?
Köpködjük, meg állandóan szapuljuk?
A Fekete Péntek kivételével én nem is nyilvánítok még személyesen sem más felé véleményt róluk.
A CC könyvek is felkerültek az oldalra, leírással.

Vegyük már észre, hogy ki kezdte, és milyen stílusban...
Egy szerencsés véletlen, hogy megegyeztek Iannal, belengetve egy képregényt is, ami azóta sem készült el.
Letojta a rajongókat, aztán mikor rájött, hogy ők is vevők lennének, már változtatott a hozzáállásán.
Ránk uszította a Scholastic-ot, Ian-t, akit csak tudott.
Aztán nézett, hogy mindenki köpködni kezdte őt...

És mondod, hogy segítsünk, csináljuk együtt a jobb könyveket...
Eddig semmit nem kért a rajongóktól.
A tökéletes könyvében is hibák tobzódtak, aztán a sok panaszra javították...

A főhős Te vagy!
© SzG
2023. április 5. 21:02 | Válasz erre | #76
"Az a finom bibliai párhuzamú célzás mikor került fel a neved mögé, Gábor?"

Nemrég kerülhetett fel, mert délután még nem volt ott...
Egyáltalán nem értem a dolgot. Runner & FireFoX: megkérdezhetem, hogy mivel árultam el a zagor.hu-t? Azzal, hogy próbálok "közvetíteni" a két szekértábor között (amúgy nem is először)? Vagy hogy az árkok betemetését és az együttműködést szorgalmazom, amúgy szintén nem először? Remélem, azt nem gondoljátok, hogy én hívtam fel Szűcs Gyula figyelmét arra, hogy a Titán újrakiadását tervezitek... Ezt Szűcs Gyula maga vette észre (a "pop up" kérdést szintén, vagy talán az egyik itteni vásárlója, ezt nem tudom pontosan). Mondjuk amúgy nem is volt nehéz kiszúrnia vagy kiszúrniuk ezt az újrakiadást, elvégre nem titkoltátok.

Egyébként őszintén szólva nem értem, hogy egyáltalán hogyan merülhetett fel a Titán zagor.hu-s kiadása - elvégre ez is ugyanolyan engedélyköteles könyv, mint a többi. Azt pedig ugye tudjuk a "Fekete Péntek" óta, hogy a Scholastic meg Livingstone komolyan veszi a minden könyv elején ott lévő "Fighting Fantasy is a trademark owned by Ian Livingstone and Steve Jackson, all rights reserved." mondatot. Ráadásul igazából az elmúlt 2-3 évben úgy tűnt, hogy Ti is elfogadtátok ezt a helyzetet, elvégre csak fanfictionokat adtatok ki (bevallottan azért, mert abból nem lehet gond). Szóval tényleg nem értem, hogy most a Titán újakiadás miért merült fel. Azt pedig igazából főleg nem, hogy miért érzitek most egy újabb "támadásnak" azt a zagor.hu ellen (ha jól értelmezem), hogy a hivatalos magyar jogtulajdonos fogja kiadni ezt a könyvet. Mint Szűcs Gyula írta, már régóta tervbe volt véve, és egyébként is: ő a hivatalos kiadó, egyedül neki van joga kiadni hivatalos formában Figthting Fantasyt - akár tetszik nektek vagy nekünk vagy bárkinek... ez tény. Tehát nem arról van szó, hogy "elhappolta" előletek a könyvet. Egyébként őszintén szólva biztos, hogy még jobban is jár úgy a zagor.hu, ha a Kaméleon Komix adja ki a könyvet: ha ugyanis zagor.hu-s kiadásban jelenne meg, biztos, hogy hatalmas balhék lennének a jogtulajdonosokkal.

Szerintem tényleg túl kellene már lépni ezen az ellenségeskedésen, ennek semmi értelme, csak mérgezi a hangulatot. A megoldás se hiszem, hogy túl bonyolult lenne: a zagor.hu legyen egy rajongói közösség, ami fanfictonokat fordít, ad ki, esetleg ír - például lehetne akár egy zagoros "Fighting Fanzine"-szerű rajongói magazin is, rajongói írásokkal. A Kaméleon meg kiadja a hivatalos könyveket, amikbe persze a zagor.hu is besegíthetne... A két közösség pedig kölcsönösen reklámozza, segíti, támogatja egymást - és ennyi. Mindenki mindenki elégedett lenne, a kiadványok is biztosan még igényesebbek lennének, ha a két közösség egyesítené az erejét és a tudását... és az olvasótábor is egész biztosan bővülne. És semmi más nem kellene mindehhez, csak az, hogy (amint a Fekete Péntek topicban írtam) "mindenki túllépjen a régi, mostanra már legalább 3-4-5 éves sérelmeken". Szerintem meg kellene próbálni... "a lapozgatós műfaj és az olvasótábor érdekében".
© runner
2023. április 5. 20:53 | Válasz erre | #75
[b]Fekete Szerda.[/b]

Reagálnék SzG hozzászólására, aki CC padavánja és szószólója lett.
De előbb betenném ide a levelet (vágatlanul), amit ma kaptunk Gyula bácsitól:

[quote]Kedves runner (és Zagor.hu adminok)!

Meglepődve láttam, micsoda mozgolódás támadt pár napja Titán ügyben az oldalon.
Kissé értetlenül állok a dolog előtt, mert azt hittem, leálltatok a Fighting Fantasy-kötődésű kiadványok "rajongói kiadásával". Ez a passzus nem véletlenül szerepel a könyvekben:
"Fighting Fantasy is a trademark owned by Ian Livingstone and Steve Jackson, all rights reserved."

Minden Fighting Fantasy-logós termék, ami Magyarországon (vagy a világ bármely pontján, bármely nyelven) 1982 óta megjelent vagy ami ezután meg fog jelenni, Ian Livingstone és Steve Jackson írásos engedélyéhez kötött dolog!

Én nem tudok arról, hogy megkerestétek volna Ian Livingstone-t és Steve Jacksont a Titánnal kapcsolatban, de javíts ki, ha tévednék!
Livingstone bizonyára szólt volna nekem a dologról, hogy van egy másik magyarországi érdeklődő is a Titánra, elvégre ő meg én már január(!) óta egyeztetünk a Titán keményborítós magyar kiadásáról (odaadja-e Chris Achilleos özvegye a sárkányos borítóképet, ha igen, mennyiért, stb). Tehát még csak az sincs, hogy én most a Zagoron futó popup kérdőív vagy a feléledt Titán-fórum miatt "kaptam vérszemet".

Ahogy azt egy reggel elküldött levélben Szlobodnik Gábornak is jeleztem, lesz a Titánból egy új, hivatalos magyar kiadás a Chameleon Comixnál, 1000 példányban, keménykötésben (vagy idén karácsonykor, vagy jövő év elején).
Addig viszont nem akartam mindezt nyilvánosan bejelenteni, amíg nincs megegyezés minden részletet illetően ÉS nincs nyomdában legalább két idei Chameleon Comix-játékkönyv. Máskülönben megkapnám megint, hogy "nincsenek könyvek csak nagy ígéretek" - holott egy kiadónak nem árt legalább nagyvonalakban előre tudni, miket fog megjelentetni a következő 1-2 évben, mi fér bele a büdzsébe és az időbe, mi nem.

Látom, a fórumon már most belelkesült pár ember a Titán kapcsán. Ennek őszintén örülök! Semmiképpen sem szeretném, hogy a kreatív rajongói energiák kárba vesszenek, és nem szeretnék kerékkötőként kijönni a dologból, szóval nyitva áll az ajtóm mindenki előtt, aki tevékenyen részt akart volna venni ebben a (számomra továbbra is kissé fura) "zagoros Titán-projektben".

Ha az illetőnek nincs ellenérzése a Chameleon Comix kiadóval szemben, szívesen veszek minden olyan ötletet, hogy mennyire maradjon meg Ambrus Gergely fordítása és mik az esetleges félrefordításai (már korábban felvettem vele a kapcsolatot, a régi fordításának felhasználása ugyanis engedélyköteles, ráadásul új kiadás esetén honoráriumot is kell neki fizetni, ugyanúgy, ahogy Bukor Évának és Fekete Miklós jogutódjának is kellett)
vagy hogy mennyire legyen megváltoztatva az eredeti Titán szöveg- és képanyaga (Az óriások árnyéka új Allansia-térképére felekrült Fang mellé egy Claw(!) nevű város, és lett egy Hamelin nevű település is a Holdkő-domboknál).
A közreműködők természetesen tiszteletpéldányokat is kapnának, és a könyv elején név szerinti megemlítés is járna nekik.
Valamint (ahogy ezt Szlobodnik Gábor is megpendítette már a fórumon) ez szerintem egy kiváló alkalom lenne megmutatni, hogy mindannyian lelkes Titán-rajongók vagyunk.

A keményborítós Titán szerkesztési munkálatait én fogom koordinálni, a kötet az Alföldi Nyomdában fog elkészülni, a műszaki szerkesztője pedig Körtvélyes Ákos lesz.
Ezt azért írom le így külön, mert egy régebbi levelezésünk során, ha jól emlékszem, zokon vetted, hogy "saját csapattal" szeretném kihozni a Fighting Fantasy-kiadványokat. Úgy tudom, nyomdász vagy, így szerintem meg tudod ítélni a Chameleon Comix-kiadványokról (amennyiben megfordult egy-kettő a kezedben), hogy a fordítást, a szerkesztést, a tördelést és a nyomtatást tekintve szerintem nincs szégyenkezni valóm miattuk...

Írd meg kérlek, mi is volt a tervetek ezzel a látszólag a semmiből jött "Titán-kiadással" kapcsolatban, és hogy a résztvevőkkel hogyan tudnék esetlegesen együttműködni!
Előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Szűcs Gyula (a fórumon Hamlet)[/quote]
Erre a csodás levélre nem fogunk válaszolni, majd itt olvashatja a nyílt reagálásomat.
Először is meglepő gyorsasággal kaptuk a barátságos levelet, különösen annak fényében, hogy Hamlet nem is látta a kérdést. Ez van.
Nem is tudtam, hogy a Fórum Felügyelet figyel minket, és már nem mindegy mit írunk ki, máris kapunk Fenyegető levelet!
Merthogy az kimaradt a nagy idézgetésekből, hogy a levél azonnal fenyegető figyelmerzetéssel és kioktatással indul.
Választ várva, hogy is merészelünk mi bármit is a Nagy Hivatalos Kiadóval szemben.
De itt a lehetőség, hogy az alantas, egyszerű, földi halandó rajongók is beleszólhatnak a nagy műbe.
Sőt, el van várva, hogy a segítőket adjuk át.
A teljesebb kép és hozzáállás ismeretében nem tudom ki szeretne továbbra is a Titán könyvben szerepelni.

A felháborodást félretéve, természetesen valahol jogos a kérdés, de erre a lenéző, azonnal fenyegető írásra én nem válaszolnék.
Egy sima érdeklődő levélre talán, de erre nem.

Így mindenki láthatja, mihez is (és kinek) adná a segítséget.
Amúgy szép leírást is kapunk a készülő műről, bár nem kérdeztük.

Magamról annyit, hogy nem nyomdász vagyok, és sosem dolgoztam nyomdában (nem tudom honnét jött a feltevés), kiadványszerkesztést tanultam.
Arra most nem térnék ki, hogy micsoda fényezés van a levélben, hogy milyen tökéletes CC kiadványok készültek eddig (lehet a CC témában reagálni, aki látta a könyveket).

Zokon annyit vettem anno, hogy nem csak a zagor csapata, hanem úgy mindenki le volt nézve már a CC inulásakor, és nem is szeretett volna együttműködni senkivel a kedves vezető.
Aztán a sok panaszra és szidásokra (amikhez nekünk semmi közünk) változott valami.

SzG "csatabárd elásására" annyit válaszolnék, hogy nem mi kezdtük ezt az egészet, sosem dobáltam csatabárdot, alapból utálatosak voltunk számukra.
Unom is már, hogy mi vagyunk beállítva a nagy sértődött csapatnak.
Talán ezért nem említenek minket egy bejegyzésben, hírben sem,hiszen mennyivel jobb azt olvasni, hogy ők, Kaméleonék indították el 20 év után újra a KJK-t.
Miközben ha nincsen a zagor.hu, akkor valószínűleg CC könyvek sem lettek volna.

Nekem a legnagyobb sérelmem az egésszel kapcsolatban amúgy, hogy a régi, több mint 30 éves Rakétás könyveket sem tehetjük ki letöltésre.
Egy olyan időben, mikor már alíg olvasnak az emberek, fiatalok Tiktokoznak, és akit meg érdekelne az nem érheti el.

Én a mostani dolgokra szívem szerint úgy reagálnék itt, hogy SzG-t letiltom, Vindgardia Hősei és CC könyveket törlöm.
De nem!
Ez nem rólam szól, és nem fogok így tenni, még ha így is érzek.

Ahogy CC témában is írtam, a cél a tájékoztatás, információs oldal a rajongóknak!
A rajongók, akik szerintem a levél fogalmazása és az eddigi hozzáállás alapján igencsak le vannak nézve.

A főhős Te vagy!
2023. április 5. 20:36 | Válasz erre | #74
Ebben teljesen biztos vagyok. Azért is írtam, hogy "lenne". A kedves levélke alapján még a szöveg átnézését is velünk akarnák megcsináltatni. Vicc.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2023. április 5. 20:30 | Válasz erre | #73
Ezer bocsánat minenkitől, aki emiatt kattintott a nemtudomra, én hibám. Elszúrtam egy if-et, javítottam.
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
2023. április 5. 20:13 | Válasz erre | #72
Ha kiadják az arionost, nem fogják belepakolni a szörnyeket. Out of the pit, Beyond the pit, rough guide to pit stb. túl sok lenne bele, még ezeket egybe gyúrni sem lenne könnyű, ráadásul szerintem az arion sem menne bele.
A térkép részek javítása/feltuningolása tényleg nem ártana.
Esetleg nevesebb antagonisták/segítők még mehetnének bele egy megfelelő háttérinformációval megspékelve.
2023. április 5. 20:12 | Válasz erre | #71
Az a finom bibliai párhuzamú célzás mikor került fel a neved mögé, Gábor?
2023. április 5. 20:03 | Válasz erre | #70
Egyébként a nemet miért nem fogadta el a kérdőív?
© SzG
2023. április 5. 15:40 | Válasz erre | #69
"ha már egyszer újra megjelenik a Titán, akkor valóban minél tökéletesebb legyen"
No meg hogy minél inkább megfeleljen a rajongók igényeinek. :)

Egyébként szerintem is érdemes lenne aktualizálni pl. a térképeket, és ha van rá lehetőség, akár ki is bővíteni a szöveganyagot például az újabb könyvek helyszíneinek, fontosabb szereplőinek, meg a világ szempontjából jelentős eseményeinek ismertetésével. Már csak azért is, mert nyilván mindenképp vonzóbbá tenni a mostani kiadást, ha komolyabb újdonságokkal is szolgálna. :)
2023. április 5. 14:09 | Válasz erre | #68
Szerintem a szörnyeket mindenképp érdemes lenne belepakolni. A titán atlasz nem volt a fejemben, de lenne benne logika azokat az infókat is behúzni. Sőt, akkor már ki lehetne egészíteni Pangáriával is, meg ha jött még be valami más újdonság is az új scholis könyvekben, akkor azokkal is (az a verzió, amit találtam, 2010-ben lett véglegesítve).
You engineer types and your exxageration on accuracy... Can't we just call that one fuckload of snow and be done with it? – Depends. Is that an imperial fuckload or a metric one?
© SzG
2023. április 5. 11:00 | Válasz erre | #67
Érdekes kezdeményezés, viszont az a helyzet, hogy a Chameleon Comix már hónapokkal ezelőtt letárgyalt Ian Livingstone-nal egy hivatalos magyar kiadást.
Idézek Szűcs Gyula ma reggeli leveléből (ő ki van tiltva a fórumról, így nem tudja itt ismertetni a helyzetet):

"... Livingstone meg én már január óta egyeztetünk a Titán keményborítós magyar kiadásáról (odaadja-e Chris Achilleos özvegye a sárkányos borítóképet, ha igen, mennyiért, stb).
Mutatom a levelezés egyik részletét is az időbélyegzővel, hogy tényleg nem a Zagoron most futó popup kérdőív vagy a feléledt Titán-topic miatt "kaptam vérszemet", hogy gyorsan "le kell csapni" a Titánra.
Hónapok óta zajlik erről az egyeztetés:

[url=http://users.atw.hu/vindgardia/Gyula01.png]LEVÉL[/url]

Igazából egyébként már a tavalyi Fighting Fantasy Festen felmerült az újrakiadás ötlete, mert pont az Arion Games és a francia Scriptarium voltak az asztalszomszédaim, és már ott körvonalazódott, hogy egy esetleges Titán-újrakiadás sikerét követően az Advanced Fighting Fantasy-kiadványok is jöhetnének majd szépen sorban magyarul.

Az tehát már eldőlt, hogy a Titánból lesz új, hivatalos magyar kiadás a Chameleon Comixnál, 1000 példányban, keménykötésben, vagy idén karácsonykor, vagy jövő év elején.
Addig viszont nem akartam mindezt nyilvánosan bejelenteni, amíg nincs megegyezés minden részletet illetően ÉS nincs nyomdában legalább két idei játékkönyv. Máskülönben megkapnám megint, hogy "nincsenek könyvek, csak nagy ígéretek" - holott egy kiadónak nem árt legalább nagyvonalakban előre tudni, miket fog megjelentetni a következő 1-2 évben, mi fér bele a büdzsébe és az időbe, mi nem.

Látom, a Zagor fórumon már most belelkesült pár ember a Titán kapcsán.
Semmiképpen sem szeretném, hogy a kreatív rajongói energiák kárba vesszenek, és nem szeretnék kerékkötőnek sem tűnni, szóval nyitva áll az ajtóm mindenki előtt, aki tevékenyen részt akart volna venni a "zagoros Titán-projektben".
Ha az illetőnek nincs ellenérzése a Chameleon Comix kiadóval szemben, szívesen veszek minden olyan ötletet, hogy mennyire maradjon meg Ambrus Gergely fordítása és mik az esetleges félrefordításai (már korábban felvettem vele a kapcsolatot, a régi fordításának felhasználása ugyanis engedélyköteles, ráadásul új kiadás esetén honoráriumot is kell neki fizetni, ugyanúgy, ahogy Bukor Évának és Fekete Miklós jogutódjának is kellett), vagy hogy mennyire legyen megváltoztatva az eredeti Titán szöveg- és képanyaga (mint ismeretes, Az óriások árnyéka új Allansia-térképére felkerült Fang mellé egy Claw(!) nevű város, és lett egy Hamelin nevű település is a Holdkő-domboknál).
A közreműködők természetesen tiszteletpéldányokat is kapnának, és a könyv elején név szerinti megemlítés is járna nekik.

A keményborítós Titán szerkesztési munkálatait én fogom koordinálni, a kötet az Alföldi Nyomdában fog elkészülni, a műszaki szerkesztője pedig Körtvélyes Ákos lesz.”

Ezt írta tehát ma reggel Szűcs Gyula a Titán újrakiadásával kapcsolatban.
Ennek fényében azt javaslom, hogy inkább ne vágjatok bele egy ilyen „Zagoros Titán-projektbe”, különben sajnos egész biztos, hogy megint meggyűlne a zagor.hu baja a Scholastic kiadóval és Ian Livingstone-nal. (Egyébként még akkor is adódhatnának problémák, ha történetesen a Chameleon Comix nem akarná már kiadni a Titánt; elvégre ez a könyv is pont ugyanúgy Fighting Fantasy-logós termék, mint a „sima” lapozgatósok, vagyis a Scholastic vagy Jackson-Livingstone engedélye nélkül nem lehet kiadni.)
Viszont tényleg érdemes lenne besegíteni a Chameleonnak a hivatalos magyar kiadásban - akár úgy is, mint "zagor.hu". :) (Vagyis akár közösen is összeállíthatna a közösség egy hibákat és javaslatokat tartalmazó listát.) Nem is feltétlenül a tiszteletpéldányok meg a név szerinti megemlítések miatt (bár nyilván ezek is jól hangzanak minden rajongó számára :)), hanem azért, hogy ha már egyszer újra megjelenik a Titán, akkor valóban minél tökéletesebb legyen, minél kevesebb zavaró bug maradjon benne. Ráadásul egy ilyen közös munkának nagyon pozitív üzenete lenne, és talán végre valóban megszűnnének a "szekértáboros állapotok", s létrejöhetne a Fekete Péntek topicban is említett "széleskörű együttműködés a lapozgatós műfaj és a rajongók érdekében" (amit egyébként sokan várnak). :)
© killmaster (Savanyúhas)
2023. április 4. 16:45 | Válasz erre | #66
Ismerve a Zagor.hu remek kiadványait biztosan vennék egyet. Nekem egy lestrapált példányom van, de ha ez még ki is egészülne pár információval, és mindenki hozzáadná tudása legjavát, akkor még biztosabban vennék!
© Lice
2023. április 4. 16:33 | Válasz erre | #65
Sziasztok!

A magam részéről jobban örülnék egy RPG-nek. De ez is megmozgat azért... :)
Pedig van 3 eredeti példányom.
A főhős én vagyok???
© Vikky
2023. április 4. 07:51 | Válasz erre | #64
Én vegetáriánus vagyok, de ettől függetlenül igen. :)
Egyébként az helyesen vegetárius. Laár András elmondása alapján.
2023. április 4. 07:39 | Válasz erre | #63
A magyarban a hibák kijavítgatása az egyik feladat, félrefordítások, értelmetlen mondatok. A kivitel az megint másik kérdés: borító változzon-e, keményfedeles legyen-e. A kibővítés a harmadik érdekes felvetés: belekerüljön-e még olyan rész, ami eredetiben nem volt, de eléggé szorosan kapcsolódó a Titánhoz. Nyilván a rpg könyvek tartalma elég terjedelmes lenne, de a Titán Atlaszban voltak plusz információk. Végül az utolsó kérdés, hogy a Titán leírókönyv megjelenése óta megjelent sok új kaland. Ezek alapján az információkat napra készre igazítva módosítva lenne-e jobb átnézni, avagy túl nagy feladat, nem érdemes az update.
2023. április 4. 02:08 | Válasz erre | #62
A "Nem tudom."-ra nyomtam, mert a pontos részletek hiányában nem akarok elhamarkodott kijelentést tenni.

Egy újralektorált Titán keménykötésben nem igazán érdekes lehetőség a számomra, mikor a Silverland-nél még mindig kapható az eredeti teljesen újszerű, patika állapotban és éppen ezért a használtpiacon is lehet rendkívül kedvező ajánlatokat kifogni.

A Titán Atlaszára viszont gondolkodás nélkül rábólintanék, sőt több példányra is jelezném az igényem. [smiley]szeret[/smiley]
2023. április 3. 23:10 | Válasz erre | #61
Hopp hopp
Ahhoz hogy válaszolni tudjak a pop-up kérdésre, előbb végig kell nyálaznom ezt a topicot.
2020. december 30. 14:29 | Válasz erre | #60
Hát a lehetőség biztosan adott, írjátok be, hogy mit kellene változtatni, mi lett félrefordítva stb., hogy legalább azzal is haladjon a dolog.
2020. december 30. 10:33 | Válasz erre | #59
Nekem megvan a régi, de elég szétesős. A minőségével sem vagyok megelégedve, és tutira vannak benne fordítási pontatlanságok is. Szívesen beruháznék egy Zagoros (=igényes) változatra :)
© Kawer
2020. december 29. 16:52 | Válasz erre | #58
Én is szívesen fognám kézbe a TITÁN zagoros változatát, kemény kötésben! :)
"Mióta felfogtam halandóságomat, azóta sokkal vidámabban telnek napjaim!"
© timba
2020. december 27. 22:39 | Válasz erre | #57
Tényleg jó lenne egy új példány. Kemény borítósért legszívesebben odaadnám még valaki karját is.
2020. december 11. 01:35 | Válasz erre | #56
Tinánnak jó lenne egy zagoros kiadás ami nem esik szét és updatelve van!!!!
VAn aki támogatja ezt?
dum spiro spero!
© twillight (Kövérorr)
2019. május 2. 19:42 | Válasz erre | #55
Talán ahol a töklámpás-szörnyek jöttek, vagy amelyikben a Rejtélyes Rabló szerepelt, említés szinten.
Amúgy nem nagyon.
© [törölt felhasználó]
2019. május 2. 17:54 | Válasz erre | #54
2019. április 30. 12:18 | Válasz erre | #53
Kedves Fórumozók! A minap éppen a Titán kanonizált(?) írásait olvasgattam, és felmerült bennem egy kérdés. A hajtóvadászat és a démonok szórakozásai résznél, "az egész világra kiterjedő" Vadászat részletesebb leírásában olvashatjuk, hogy "a Hajtóvadászat végigsöpör az éjféli égbolton, és iszonyatos pusztítást végez a környéken, az elhagyatott településeken, tanyákon, ahol szert lehet tenni újabb lelkekre, melyek a mulatság folytatásához kellenek." Találkozott már valaki bármely kalandban ilyen Hajtóvadászatra történő utalással?
2018. március 20. 18:46 | Válasz erre | #52
Új kalandötlet kedvcsináló...

" Készen állsz egy IGAZI kalandra? Készen állsz vakmerőn nekivágni a Titán sivatagainak? Akkor ragadj dobókockát és vágj bele a következő fantasztikus kalandba:

A TÉRKÉPÉSZ ÁTKA
(Alcím : Teodolittal a sivatagban)

Ne feledd: a főhős TE vagy! "
© killmaster (Savanyúhas)
2018. március 19. 08:13 | Válasz erre | #51
Valóban a Rémület útvesztőjében a kaland szövege egyértelműen déli irányban jelöli Vatos letűnt városát, noha a pontos elhelyezkedését a Titán térképészei sem ismerik. (Ki lenne az a vakmerő tudós, aki teodolittal szaladgálna a sivatagban?) Egyébként a térképek inkább az útmutatást szolgálják, sem mint a pontosságot, hiszen például a Végzet erdejében Nagyláb térképe is inkább egy vázlat, mégis valamiféle útmutatóul szolgál. Olykor megesik, hogy az ember elveszik a részletekben, ez történhetett egyes elnevezéseknél, de majd közösen javítjuk a felmerülő hibákat! (Erre remek példa volt az Éjféli tolvaj térképe, az eredetiben is volt hiba, de javításra kerültek a dolgok!)
2018. március 18. 12:05 | Válasz erre | #50
"Picit beleástam magam a témába, valóban a szöveget úgy kellene módosítani a Rémület útvesztőjében, hogy nyugat felé haladtok a varjúval, mert akkor valóban a Macskahal folyó partjára értek."

Vatos viszont déli irányban van, azaz miért indulnál kapásból nyugatnak?A folyónál erre megvan a magyarázat, hiszen mehetünk tovább gyalogosan délre, de innentől már nyugatra is hajóval, és később délre szintén (csak más fajta) hajóval, de a folyóig nem logikus kapásból más irányba indulni.

"Nyilván tökéletes térkép nincs, mert ahogy szaporodnak a kalandok, úgy tűnnek fel újabb és újabb települések, melyek a korábbi térképeken nem szerepeltek."

A lényegen ez nem változtat.Egy addig nem jelölt helység is simán feltüntethető okosan, olyan helyre illesztve, ahol nem zavar be az addigi koncepcióba.

"A távolságok pedig szintén nem mérvadóak, függ attól is, hogy lovon, gyalogosan netán hajóval vagy csónakkal közlekedünk, netán hőlégballonnal… "

A távolságok attól függetlenül hogy hogyan teszed meg nem változnak!50km akkor is annyi ha gyalog, lovon, hajón, hőlégballonon teszed meg.A menetsebesség változik és vele a megtett idő hossza, azaz a távolságok simán mérvadóak!
(Gyalogosan -ha ideálisak a feltételek (nehéz málha nélkül, könnyű terepen, megfelelő időjárás esetén, épen-egészségesen, megfelelő mennyiségű élelemmel-vízzel felszerelve)- naponta úgy 35-40km megtehető.Ez a 24órából kb. 10óra menet, kisebb-nagyobb pihenőkkel számolva.Lovon ez kb.felszorozható 3-4-szeresére is, azaz 100-150km körüli távot mehetünk, úgy hogy a ló se fáradjon le a kelleténél jobban.Hajóval is ehhez hasonlóra tippelem a távolságot, bár itt már több szempont is érvényesül, és nyilván a hajó nem fog elfáradni, de azt azt kezelő személy(ek) igen.Ballonon fogalmam sincs mekkora távot tehetünk meg/nap.De a ballonok nem igazán a sebességükről híresek, úgyhogy gondolom kevesebbet, maximum nem fáradunk el az utazás során.)

"Egyébként az Ezüst folyó a holdkő dombok lábánál ered, majd Iszaposdtól délre torkollik a Macskahal folyóba."

Az Ezüst-folyóval nem is lenne probléma, hogy Yaztromo tornyától kelet illetve dél felé is folyik, hiszen kanyarodhat úgy, és ez a Holdkő-dombokból való eredését sem zárja ki.A rémület útvesztőjében is csak a Macskahal-folyót kell Ezüst-folyóra kicserélni és ez a probléma ebben az esetben már meg is oldódott.

"Ami a pontosságot illeti, a Titánon még nem ismerik a GPS-t..."

Bizony, mintha ennyin múlna.Egy kicsit következetesebbnek kellett volna csak lenniük a Titán alkotóinak és kész.
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
© killmaster (Savanyúhas)
2018. március 17. 13:49 | Válasz erre | #49
Picit beleástam magam a témába, valóban a szöveget úgy kellene módosítani a Rémület útvesztőjében, hogy nyugat felé haladtok a varjúval, mert akkor valóban a Macskahal folyó partjára értek. Nyilván tökéletes térkép nincs, mert ahogy szaporodnak a kalandok, úgy tűnnek fel újabb és újabb települések, melyek a korábbi térképeken nem szerepeltek. A távolságok pedig szintén nem mérvadóak, függ attól is, hogy lovon, gyalogosan netán hajóval vagy csónakkal közlekedünk, netán hőlégballonnal... Egyébként az Ezüst folyó a holdkő dombok lábánál ered, majd Iszaposdtól délre torkollik a Macskahal folyóba. Ami a pontosságot illeti, a Titánon még nem ismerik a GPS-t...
2018. március 15. 08:45 | Válasz erre | #48
Van, amikor először megvan maga a világ annak térképével együtt, és van amikor megvan X kaland, és azokból hozzuk össze a világot, és annak térképét.Ez utóbbi is működhet, de nyilván ebben van a több hibalehetőség, ami itt a Titán világában is előjött!
Számtalan példa van erre!
Először is a távolságok.A Titánon jelzett Skorpiók mocsara elég nagy területet lefed, ahhoz képest, hogy egy nap alatt átjárható.A majdnem hasonló területű Beltengeren pedig simán 40-50napig elhajókázol.És nem ez az egyetlen ilyen szitu.
Aztán ott van az allansiai paradoxon!Annyi térkép készült már róla a kezdetektől, hogy bár nagy vonalakban minden kb. azonos is, részleteiben mindegyik eltérő!Így történhetett meg az, hogy a Rémület útvesztőjében délnek indulva Yaztromo tornyától a Macskahal-folyón (ami amúgy szimplán Harcsa-folyó) megyünk a hídon keresztül, ami más könyvekben már az Ezüst-folyó, és a Macskahal így már nem délre, hanem nyugatra esik (lásd a legutóbbi Veszedelmek kikötőjében pl.).Az Ezüst-folyó pedig a Varázsló kriptájában keletre, hiszen ott keresztezzük a Holdkő dombok felé haladva.
Nagyon jópofa, szép, színes a legújabb térképmelléklet Allansiáról a Veszedelmek kikötőjében, csak éppen pontatlan.
Kíváncsi lennék egy beleköthetetlen Allansia térképre szigorúan az itt játszódó történetek alapján, ha ilyet egyáltalán létre lehetne hozni!Amiket eddig láttam, mind pontatlanok, torzak, hiányosak.
Ez a jelenség amúgy egyéb térségekre is éppúgy igaz sajnos!
Tedd azt másokkal,amit szeretnél hogy veled tegyenek meg,illetve ne tedd,amit magadnak sem szeretnél!
2018. március 9. 10:13 | Válasz erre | #47
Szerintem ennek sokan örülnének! :)
© Vikky
2017. június 28. 18:43 | Válasz erre | #46
Gondolkodom egy kemény fedeles példány elkészítésén, amit bővítenék színes képekkel, térképekkel...